Det var i februari 2016 som politikerna i Örebro lade fram det första förslaget på att lägga ner Vivallaskolans högstadium. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vivallaskolans högstadium – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

På ett och ett halvt år har Vivallaskolans högstadies öde beseglats, från ett förslag 2016 till att de sista niondeklassarna började på skolan i augusti.

Det var i februari 2016 som politikerna i Örebro lade fram det första förslaget på att lägga ner Vivallaskolans högstadium. I slutet av månaden tog politiker även beslut om att ställa sig bakom förslaget om att elever skulle bussas från Vivalla till andra skolor i kommunen.

Anledningen till att man lägger ner högstadiet grundar sig både i ett integrationsprojekt, men även i att uppfylla de målsättningar som finns.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Hoppas på bättre skolresultat

Vivallaskolans rektor Mia Aversjö sa i maj 2016 att hon hoppades på att flytten skulle innebära bättre skolresultat för eleverna.

– Om man tittar på forskningen som vi har försökt göra så visar den att måluppfyllelsen höjs när eleverna integreras med varandra, så vi hoppas verkligen att den gör det, sa hon då.

Bussas till tre andra skolor

Avvecklingen påbörjades under höstterminens start i år och innebar att Vivallaskolans sjundeklassare hoppade på bussarna till Lillåns skola, Gumaeliusskolan och Engelbrektsskolan.

Åttonde- och niondeklassarna kommer gå kvar på skolan det här läsåret, men efter sommaren kommer inga högstadieelever att gå kvar.

I oktober fattades även beslut om att en forskningsstudie ska genomföras för att ta reda på vad flytten har fått för resultat för eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet