Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En ny metod kan användas för att identifiera avlidna där man inte har tillgång till ett perfekt dna-prov, säger rättsgenetiker Andreas Tillmar. Hör i klippet om hur den svenskutvecklade dna-tekniken kan hjälpa identifieringen av stupade i Vietnamkriget. Foto: Arkiv/Axel Brantemo/SVT

Hundratusen stupade i Vietnamkriget ska identifieras – får dna-expertis från Linköping

Publicerad

Vietnamesiska staten undersöker möjligheterna att kunna identifiera avlidna efter flera hundratusen stupade i Vietnamkriget. Och nu kan svenskutvecklad dna-teknik hjälpa till i det massiva projektet.

– Vår insats handlar primärt om att dela med oss av vår kunskap och vår teknikutveckling, säger Andreas Tillmar, rättsgenetiker.

Andreas Tillmar är rättsgenetiker vid Rättsmedicinalverket och docent i forensisk genetik vid Linköping universitet. Nyligen har han utbildat representater från Vietnam i den svenskutvecklade dna-metoden.

– Vi har i flera år arbetat med att ta fram en ny metod som kan användas för att identifiera avlidna där man inte har tillgång till ett perfekt dna-prov, säger han.

Linköping

Dna från släktingar

Det vietnamesiska identifieringsprojektet befinner sig just nu i en inledande fas, där många steg kvarstår innan man kan sätta igång det stora arbetet med att identifiera hundratusentals avlidna i massgravar.

– Man kommer behöva dna från släktingar till de man tror det är för att kunna matcha ihop dem, vilket i sig är en utmaning, säger Andreas Tillmar.

Rättsmedicinalverket bidrar bara med kunskap och ska inte analysera några av proverna själva. Men metoden kan komma till användning här i Sverige efter sommaren.

I klippet berättar Andreas Tillmar mer om den svenskutvecklade dna-metoden och projektet med att identifiera stupade i Vietnamkriget.

Vietnamkriget:

• Var en militärkonflikt under kalla kriget i Vietnam, Laos och Kambojda.

• Ägde rum från 1 november 1955 till 30 april 1975.

• Striderna utkämpades mellan den sydvietnamesiska gerillarörelsen FNL och Nordvietnam  – och Sydvietnams regering och USA.  Nordvietnam fick under kriget stöd från Sovjetunionen och Kina.

• Vid krigets slut hade över 7 miljoner ton bomber fällts över Indokina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet