Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör och se mer från sommarkursen i Kvarn där ungdomar provar på det ”gröna livet” som soldat. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

15-åringarna Ida och Oscar provar på soldatlivet utanför Motala

Publicerad

Just nu pågår en två veckor lång sommarkurs ute i det militära övningsområdet Kvarn utanför Motala där ett 60-tal killar och tjejer i åldrarna 15 till 18 år får testa på soldatlivet.

Kursen anordnas av Flygvapenfrivilligas riksförbund med stöd från Helikopterflottiljen.

– Man rycker in och får en utrustning, precis som en värnpliktig får. Och så genomför man de saker som är början på det ”gröna livet”, säger Tomasz Hedlund som är instruktör och översergeant vid Helikopterflottiljen.

Under kursveckorna varvas teori med praktiska utbildningsmoment och studiebesök. Ungdomarna lär sig bland annat skjuta med gevär, exercis, sjukvård och att sova i militärtält under några fältdygn. En av höjdpunkterna är att få flyga med i en av Flygvapnets transportflygplan, TP 84 Hercules.

”Allt vi gör är väldigt roligt”

15-åringarna Ida Falebrant och Oscar Sjödin anmälde sig till kursen för att det verkade vara kul och lärorikt. Båda vill göra värnplikten och då kan det vara bra att ha provat på det ”gröna livet” innan det är dags för mönstring, tycker de.

– Allt vi gör är väldigt roligt, säger Ida.

– Det har varit lite lugnare än jag trodde det skulle vara, säger Oscar.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.