Julskinka, Semla och Hjälmargös är tre av de 24 produkter som kan få EU-skydd. Foto: TT

24 unika svenska matprodukter som kan få EU-skydd nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Köttbullar, semla, Norrlandsströmming och Åkeröäpple från Sörmland. Det är några av de unika svenska matprodukter som kan få EU-skydd nästa år.

– Det är lite nytt att vi har ansökt om skydd för lite bredare produkter, som kanelbullen, som kanske inte är så lyxiga, säger agronomen Hans Naess.

Unika matprodukter i EU kan få ett skydd för att bevara lokala mattraditioner. Skyddet blir som ett lokalt monopol. Det går inte längre att flytta tillverkningen till en annan ort eller ett annat land – eller att ändra det ursprungliga receptet.

– Det blir ett kollektivt skydd som gynnar producenter på platsen, säger Pontus Elvingsson som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

I Sverige har till exempel Skånsk spettekaka, Bruna bönor från Öland och Kalix löjrom ett sådant här skydd.

– Tanken är att motverka att genuina lokala produkter strömlinjeformas. Man vill värna lokala skillnader i maten. Mångfald istället för enfald, säger Pontus Elvingsson.

Under 2021 har två konsulter kostnadsfritt hjälpt organisationer och företag att ansöka om sådant här skydd.

Under årets första månader lämnades 24 ansökningar in. Det handlar om lokala unika svenska produkter som nu kan skyddas från receptförändringar och där tillverkningen inte kan flyttas.

SPECIAL: När den lokala osten från Boxholm började tillverkas i Östersund tog invånarna i den lilla kommunen upp kampen för sitt ortsnamn.

Se historien om Boxholmsupproret på specialsidan här.

Fakta

24 svenska matprodukter där ansökningar om skydd skickades in in under 2021:

Grebbestadsostron

Äpplen från Äppledalen

Traditionell svensk cider

Vit färsksaltad Östgötagurka

Kanelbulle

Lussekatt

Semla

Åkeröäpple från Sörmland

Ostkustströmming

Spisbröd

Hjälmargös

Kaffeost

Norrlandsströmming

Gräddfil

Långfil

Filmjölk

Grynkorv

Isterband

Julskinka

Köttbullar

Prinskorv

Rökt medvurst

Värmlandskorv

Hälsingeostkaka

Matprodukter kan få EU-skydd om de:

1. Tillverkas inom ett visst geografiskt område

2. Framställs på ett tradionellt sätt

3. Framställs med speciellt utvalda ingredienser

Skyddet ger alla producenter som uppfyller kraven monopol på att producera produkten.

Tanken är att skydda lokala genuina produkter som har en historia och mattradition. Det blir en kvalitetsstämpel för konsumenter som vill välja traditionell mat. På så sätt skyddas europeisk mattradition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.