Unika matprodukter i EU kan få ett skydd för att bevara lokala mattraditioner. Skyddet blir som ett lokalt monopol. Det går inte längre att flytta tillverkningen till en annan ort eller ett annat land – eller att ändra det ursprungliga receptet.
– Det blir ett kollektivt skydd som gynnar producenter på platsen, säger Pontus Elvingsson som är statsinspektör på Livsmedelsverket.
I Sverige har till exempel Skånsk spettekaka, Bruna bönor från Öland och Kalix löjrom ett sådant här skydd.
– Tanken är att motverka att genuina lokala produkter strömlinjeformas. Man vill värna lokala skillnader i maten. Mångfald istället för enfald, säger Pontus Elvingsson.
Under 2021 har två konsulter kostnadsfritt hjälpt organisationer och företag att ansöka om sådant här skydd.
Under årets första månader lämnades 24 ansökningar in. Det handlar om lokala unika svenska produkter som nu kan skyddas från receptförändringar och där tillverkningen inte kan flyttas.
SPECIAL: När den lokala osten från Boxholm började tillverkas i Östersund tog invånarna i den lilla kommunen upp kampen för sitt ortsnamn.
Se historien om Boxholmsupproret på specialsidan här.
Fakta
24 svenska matprodukter där ansökningar om skydd skickades in in under 2021:
Grebbestadsostron
Äpplen från Äppledalen
Traditionell svensk cider
Vit färsksaltad Östgötagurka
Kanelbulle
Lussekatt
Semla
Åkeröäpple från Sörmland
Ostkustströmming
Spisbröd
Hjälmargös
Kaffeost
Norrlandsströmming
Gräddfil
Långfil
Filmjölk
Grynkorv
Isterband
Julskinka
Köttbullar
Prinskorv
Rökt medvurst
Värmlandskorv
Hälsingeostkaka
Matprodukter kan få EU-skydd om de:
1. Tillverkas inom ett visst geografiskt område
2. Framställs på ett tradionellt sätt
3. Framställs med speciellt utvalda ingredienser
Skyddet ger alla producenter som uppfyller kraven monopol på att producera produkten.
Tanken är att skydda lokala genuina produkter som har en historia och mattradition. Det blir en kvalitetsstämpel för konsumenter som vill välja traditionell mat. På så sätt skyddas europeisk mattradition.