Stenen är daterad till mellan 700- och 900-talet och står idag vid Bungemuseet i Lärbro. Där är den tidvis utsatt för väder och vind, något som gjorde att just denna bildsten, som är en av cirka 700 som man känner till på Gotland, valdes ut.
– På Gotlands museum har vi ju tillsammans med Stockholms Universitet under snart fem år jobbat med att digitalisera de gotländska bildstenarna. Därmed har vi väldigt fina 3D-modeller som man gjort med fotogrammetri och väldigt högupplösta bilder. Så nu när EU-kommissionen vill snabba på hela Europas 3D-dokumentation av kulturarvet så har Sverige valt ut en första representant. Det blev då bildstenen från Stora Hammars i Lärbro, säger Johanna Pietikäinen, avdelningschef på Gotlands museum.
Sedan en tid tillbaka pågår projektet ”Ancient images 2.0. A digital edition of the gotlandic picture stones”, som med stöd från Vetenskapsrådet drivs av Stockholms universitet tillsammans med Gotlands museum. Målet är att göra digitala kopior av de gotländska bildstenarna.
I klippet ovan berättar Johanna Pietikäinen mer om den speciella stenen som är mer än 3 meter hög. Där se du också hur 3D-modellen ser ut.
Mer information om projektet med 3D-modellerna
EU-kommissionen rekommenderar medlemsländerna att senast år 2030 3D-digitalisera alla kulturegendomar som riskerar att skadas eller förstöras och även 3D-digitalisera 50 procent av de mest välbesökta kulturegendomarna. Målet med kampanjen är att få medlemsländerna inom EU att nominera minst en 3D-digitaliserad kulturegendom som ska ingå i det gemensamma europeiska dataområdet för kulturarv.
Källa: Riksantikvarieämbetet