Gunnar Nordanskog Rökstenen Världen längsta runskrift i sten skyddas i krig med ”blåvita skölden”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här är Sveriges äldsta litterära dokument och världens längsta runskrift i sten. Rökstenen ska självklart skyddas i krig, säger Gunnar Nordanskog. Se och hör om stenen och skyddet i videon. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Världens längsta runskrift i sten – ett självklart val att skydda i krig

Uppdaterad
Publicerad

Nu stärks skyddet av östgötska kulturminnen som är viktiga för hela nationen, i händelse av krig.

– Det här är Sveriges äldsta litterära dokument, en lång dikt, säger Gunnar Nordanskog som leder arbetet med Länsstyrelsens urval av kulturminnen i Östergötland.

Rökstenen – världens längsta runskrift i sten, menar Gunnar Nordanskog är ett självklart val.

Haagkonventionen

De 69 kulturminnen i länet som nu ska få den ”blåvita skölden” är alla skyddsvärda ur nationell synvinkel. En märkning, som innebär att kulturarvet är skyddad av 1954 års Haagkonvention.

I krig är det vanligt att kulturarvet blir måltavla för angrepp, men även i krig finns lagar. 1954 års Haagkonvention säger att ”skada på ett folks kulturegendom oavsett vilket land den tillhör, är liktydigt med skada på hela mänsklighetens kulturarv”.

Skyddet kan gälla exempelvis fornlämningar, minnesmärken, kulturhistoriskt värdefulla byggnader, arkiv, konstverk och vetenskapliga samlingar.

Se Gunnar Nordanskog berätta hur urvalet och utmärkningen går till i videon ovan.

69 kulturminnen

På Gotland är utmärkningen redan gjord, medan den i Östergötland sker under 2024.

Här några av de kulturminnen i länet som Gunnar Nordanskog vågar avslöja innan hela listan över de 69 som får den skyddande blå skölden, offentliggörs i januari:

Häradskärs fyr, Ellen Keys Strand, domkyrkan, Heda kyrka, promenaderna i Norrköping, Östergötlands museum, Norrköpings konstmuseum, stadsmuseum, arbetets museum och Himmelstalundsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.