Annika Krutzén (M), ordförande social- och omsorgsnämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Krutzén (M) säger att antalet unga som behöver placeras inte ökar. Däremot ökar komplexiteten i fallen och det gör att kommunens kostnader för HVB- och SIS-hemsplaceringar ökar. Se mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

82 Linköpingsunga placerade på HVB- eller Sis-hem – kostnaderna ökar

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober hade kommunen 82 unga Linköpingsbor placerade på HVB- eller Sis-hem – och kostnaden för 2023 tros landa på 137,2 miljoner kronor.

– Jag ser ingen ökning i antal, men däremot blir fallen svårare och mer komplexa. Det gör att kostnaderna ökar, säger Annika Krutzén (M), social- och omsorgsnämndens ordförande.

Nu under hösten har Linköpings kommun totalt 76 ungdomar placerade på HVB-hem och sex individer på Sis-hem. De flesta har placerats enligt lagen om vård av unga, LVU, även om frivilliga placeringar också förekommer.

– Det läggs väldigt mycket pengar på detta och vi ser att kostnaderna ökar för det blir allt mer komplexa fall. Kostnaden ligger på allt från ett HVB-hem som kostar tusen kronor per dygn, till ett Sis-hem som kostar 13 000 kronor per dygn, säger Annika Krutzén.

Ökning med 14,5 miljoner

Linköping kommuns kostnad för HVB-hem för barn och unga och Sis-hem väntas i år öka med 14,5 miljoner kronor jämfört med förra året. Totalt prognostiseras kostnaden landa på 137,2 miljoner kronor, där Sis står för 11,8 miljoner.

Vill minska kostnader

Varför man placeras på ett boende varierar. Det är inte alla som placeras där för att man exempelvis ingår i ett kriminellt nätverk eller ägnar sig åt ungdomskriminalitet, men majoriteten som placerats blir det på grund av ”eget beteende”, vilket innebär till exempel att man umgås i kriminella kretsar, begår brott eller missbrukar.

I ett försök att minska kommunens kostnader har socialförvaltningen nu i uppdrag att under nästa år öppna ett HVB-hem i Linköping i egen regi.

– Startar man upp ett på hemmaplan så är det viktigt vad det är för typ av placeringar. Många av individerna som vi placerar på HVB behöver bryta vanor och sällskap och faktiskt flyttas från kommunen, säger Annika Krutzén.

Linköpings kostnader för HVB- och SIS-hem:

2021: 117,4 miljoner kronor, där Sis står för 10,1 miljoner kronor.

2022: 122,7 miljoner kronor, där Sis står för 11,2 miljoner kronor.

2023: 137,2 miljoner kronor, där Sis står för 11,8 miljoner kronor.

HVB- och SIS-hem

HVB:

• HVB står för Hem för vård eller boende. Det är ett yrkesmässigt drivet hem inom socialtjänsten som tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med ett boende.

• Ofta bedrivs hemmen med en särskild inriktning till exempel missbruksproblematik, ensamkommande flyktingar eller unga kriminella.

• Ramar och regler regleras av socialtjänstlagen, men boendena drivs ofta i privat regi.

Sis:

• Står för Statens institutionsstyrelse och är en statlig myndighet. Den bedriver individuellt anpassad tvångsvård, samt verkställer sluten ungdomsvård.

• Totalt finns 23 särskilda ungdomshem i Sverige med drygt 700 platser.

• De flesta som vårdas inom Sis har placerats där enligt LVM, lagen om vård av missbrukare, eller LVU, lagen om vård av unga. Men det förekommer också att ungdomar och vuxna kan få frivillig vård via Sis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.