Tugrul Yarsuvat, föreståndare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tugrul Yarsuvat är föreståndare för HVB-hemmet Villa Bråviken. I klippet berättar han mer om hur de arbetar med unga män som lider av psykosociala svårigheter. Foto: SVT/Tobias Holmqvist

HVB-hemmets föreståndare: ”Arbetet är inte lätt”

Publicerad

HVB-hem för unga män är något som uppmärksammats mycket den senaste tiden – mycket på grund av den senaste tidens gängvåld. Hur hemmen arbetar och vilken metod de använder sig av skiljer sig åt. På Villa Bråviken utanför Norrköping är det KBT som gäller.

HVB står för ”Hem för vård eller boende” och är en form av social dygnsvård. Vilka grupper HVB-hemmen riktar sig mot kan skilja sig från till exempel ensamkommande barn och missbruksproblematik till personer som riskerar att hamna i till exempel kriminalitet.

Villa Bråviken i Kolmården utanför Norrköping riktar sig mot pojkar mellan 14 och 18 år med psykosociala svårigheter. Mycket av behandlingen bygger på KBT, eller kognitiv beteendeterapi.

– När det gäller att försöka få bort monstren inom ungdomarna fokuserar vi på att försöka ändra tankemönstret, säger Tugrul Yarsuvat som är föreståndare.

Kritik kring tillstånd

Hemmet hamnade själv i blåsväder i våras efter att ha fått skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att bland annat ha tagit emot grövre kriminella än man hade tillstånd för.

Enligt föreståndaren har man nu ändrat både sina rutiner och metod.

SVT Nyheter Öst besökte HVB-hemmet för att se hur de arbetar. Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.