Under söndagskvällen meddelade Destination Gotland att M/S Visby drabbats av ett tekniskt fel. Efter att alla avgångar tidigare ställts in ska problemet nu ha åtgärdats. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Omfattande förseningar drabbar alla färjor till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Problem med propellern och styrningen på M/S Visby orsakar omfattande förseningar till och från Gotland. Enligt Destination Gotlands hemsida har felet nu avhjälpts tillfälligt, men samtliga avgångar flyttas fram sex timmar efter strulet. I nuläget handlar det om totalt tio avgångar.

Under söndagen drabbades M/S Visby tekniskt problem med styrningen på propellern och man tvingades därför ställa in alla färjor till och från ön. Under kvällen lyckades Destination Gotland dock åtgärda problemet och nu meddelar färjebolaget att samtliga avgångar kommer att köras – dock med kraftiga förseningar fram till tisdag.

 – Vi lyckades laga problemet så att vi bedömer att färjan kan köras ikväll och i morgon, säger Destination Gotlands vd Marcus Risberg.

Färjor på varv

Under söndagen jobbade färjebolaget intensivt med egen besättning och med leverantörer för att lösa problemet, men lagningen är endast tillfällig. Enligt Risberg kommer man att ta tillbaka färjan M/S Gotland, som tillsammans med M/S Drotten befinner sig på varv, under tisdagen för att då ta M/S Visby ur bruk.

– Vi kommer behöva jobba med hur vi ska få ihop schemat de kommande dagarna, säger han.

Hur den permanenta lösningen för M/S Visby ska se ut, det återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.