Två personer sitter på en bänk i en teatersal. En av dem bär en vit blus med svart mönster och mörka byxor, medan den andra har en randig t-shirt och ljusa byxor. I bakgrunden syns en scen med andra personer som rör sig, och det finns röda stolar framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tycker Linnéa och Liam att vissa böcker ska förbjudas? Starta videon för att höra deras svar. Men också lyssna på USA:s skolbiblioteksambassadör. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Allt fler böcker förbjuds i USA – Linköpingselever glada för friheten i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Banned Books Week, 22–28 september, besökte USA:s skolbiblioteksambassadör Tricina Strong-Beebe Sverige för att prata förbjudna böcker. Som en del av besöket föreläste skolbibliotekarien från New Jersey på Folkungaskolan i Linköping, och intresset bland gymnasieeleverna var stort.

Under fyrtio minuter försökte Strong-Beebe sammanfatta hur läget är med censur och bokförbud i USA; historiskt men också om utvecklingen under de senaste åren. Och för att aktualisera frågan avslutade skolbibliotekarien med att dra paralleller mellan USA och Sverige.

Bokcensur är en stor fråga i USA – vad gör frågan relevant för Sverige nu?

– Det är väldigt viktigt för studenter att förstå det som sker i USA. Ibland blir saker som händer i USA trender i andra delar av världen, inte minst i Sverige, säger hon.

”Det som sker i USA tenderar att bli trend i andra delar av världen”, säger USA:s skolbiblioteksambassadör Tricina Strong-Beebe. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Risk att inte få hela bilden

De som arrangerade besöket är Biblioteksutveckling Region Östergötland.

– Det syns tendenser i Sverige. Flera bibliotekarier har blivit ifrågasatta för vilken litteratur de har och vilka program de presenterar. Det finns risk för självcensur, att man inte vill ta fighten när folk är upprörda, säger Peter Åkesson, biblioteksutvecklare Region Östergötland.

Vad hoppas ni på när ni bjuder in en föreläsare från USA?

– Visa på hur illa det kan bli och att stå upp för rätten för fri litteratur och grundprincipen att man ska kunna läsa det man vill.

Vad tyckte eleverna om Tricinas dragning, och tycker de att vissa böcker ska förbjudas? Hör eleverna i klippet ovan.

Linda Bahlo och Junie Kjellgren tycker att det är konstigt att böcker som innehåller frågor om abort kan riskera förbud i USA. Foto: Hadeel Ibrahim/svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.