En patient får lämna intensivvårdsavdelningen och personalen tar ett tårdrypande farväl och hurrar när sjukhussängen rullar vidare till vårdavdelningen. I videon får vi vara med under avskedet och höra undersköterskan Therése Mechlenburg berätta om de lyckliga vemodiga avskeden. Foto: Therése Mechlenburg

Allt fler patienter får lämna IVA

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter får lämna intensivvårdsavdelningarna i Östergötland. 57 av 70 inrapporterade patienter har överlevt intensivvården i Östergötland. De flesta är män och majoriteten är över 60 år. Många har vårdats länge på IVA. Det visar uppgifter i Svenska intensivvårdsregistret.

Hittills har cirka 70 personer som har vårdats på en intensivvårdsavdelning i Östergötland fått lämna intensivvården, enligt nya siffror från Region Östergötland.

Ett 50-tal har nu skrivits ut från sjukhuset medan cirka 20 patienter vårdas på en annan avdelning på sjukhuset.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det är både vemodigt och glatt när någon lämnar intensivvårdsavdelningen. Man får ju en relation till patienter som varit här länge, säger undersköterskan Therése Mechlenburg som gör en videodagbok åt SVT Nyheter Öst.

Se mer i videon här ovanför. Videodagboken hittar du här.

Av de patienter i Östergötland med diagnosen covid-19 som hittills har rapporterats in till Svenska intensivvårdsregistret, SIR, kan man utläsa följande:

57 överlevde intensivvården:

57 av 70 patienter, som har vårdats på IVA (intensivvårdsavdelning) i Norrköping eller Linköping, har lämnat intensivvårdsavdelningen. 13 av 70 inrapporterade patienter har avlidit. En patient har flyttats till ett annat sjukhus.

31 vårdades på IVA i mer än tio dygn:

Vårdtiderna är betydligt längre än vanligt. I vanliga fall ligger vårdtiderna på IVA på mellan en till tre dygn. Men hela 52 av 70 patienter med covid-19 har vårdats på IVA i mer än tre dygn.

31 patienter har vårdats på IVA i mer än 10 dygn. En patient har vårdats på IVA i mer än 30 dygn.

Medelvårdtiden i Linköping är 9,28 dygn. I Norrköping är medelvårdtiden 13,45 dygn.

Majoriteten är män:

De flesta av patienterna som har vårdats på IVA i Norrköping och Linköping är män. 72 procent av patienterna på IVA i Linköping var män. 65 procent av patienterna i Norrköping var män.

De flesta över 60 år:

De som vårdas på IVA i Norrköping och Linköping är ofta över 50 år, men sällan över 80 år.

Bara 13 av patienterna som vårdades med covid-19 på IVA i Norrköping och Linköping var under 50 år. Hela 57 av patienterna var över 50 år.

Endast två IVA-patienter var under 30 år medan hela 39 patienter var över 60 år.

Endast tre IVA-patienter var över 80 år.

Medelåldern bland covid-19-patienterna som vårdats på IVA var 57,6 år i Linköping och 64,4 år i Norrköping.

De här siffrorna gäller endast patienter som har rapporterats in till Svenska intensivvårdsregistret och som har vårdats med diagnosen covid-19 på en intensivvårdsavdelning i Norrköping eller Linköping. Det kan finnas fler patienter som ännu inte har registrerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet