• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Annika Lindberg, rättsmedicinsk assistent i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På rättsmedicin i Linköping bevittnar personalen det ökade dödliga våldet som drabbar unga. I klippet berättar Annika Lindberg om hur personalen påverkas. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Siffror slår fast: Allt fler unga faller offer för dödligt våld

Uppdaterad
Publicerad

Antalet mord och dråp fortsätter att öka i landet och det är främst dödligt skjutvapenvåld som ökar, enligt Rättsmedicinalverket. Detta ökar även pressen på personalen i Linköping.

– Det är tungt både psykiskt och fysiskt, säger Annika Lindberg, rättsmedicinsk assistent.

Siffrorna kommer från Rättsmedicinalverkets årsredovisning för 2023.

I takt med att det dödliga skjutvapenvåldet har ökat så har trycket på rättsläkare höjts, inte minst eftersom grova våldsbrott ofta är komplicerade och tar längre tid att obducera.

Våldsvågen i Norrköping

– Vi har fler fall med misstänkta mord och de obduktionerna och utredningarna är mer tidskrävande och resurskrävande, säger Emilia Byström, ST-läkare, rättsmedicinska enheten i Linköping.

Ökning av skjutvapenvåld

Det har skett en markant ökning av antalet mord som har orsakats av skjutvapenvåld.

– I förhållande till skarpt våld, det vill säga knivvåld som var det vanligast orsaken till att mord inträffade förr i tiden så är det nästan lika vanligt nu att bli skjuten eller att bli utsatt för knivvåld, säger Johan Berge, rättsläkare och enhetschef på rättsmedicinska enheten i Linköping.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

På rättsmedicinalverket i Linköping genomförs bland annat rättsmedicinska obduktioner. Upptagningsområdet är Östergötland, Örebro, Kalmar, Jönköping och Värmland. Här genomförs årligen runt 1100 obduktioner.

På tre år har antalet unga som faller offer för dödligt våld nästan fördubblats. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet