Bild inifrån en obduktionssal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Emilia Byström, ST-läkare, rättsmedicinska enheten i Linköping och Annika Lindberg, rättsmedicinsk assistent om hur en obduktion går till. Foto: Edina Foric/SVT

Rättsmedicin i Linköping förklarar: Så går en obduktion till

Publicerad

På Rättsmedicinalverket i Linköping genomförs bland annat rättsmedicinska obduktioner på begäran av polisen. Det handlar om fall av misstänkt onaturlig död, exempelvis mord.

Det kan röra sig om att personer dött hastigt utom känd bakomliggande sjukdom, om olyckor, självmord eller avlidna som haft ett pågående missbruk. En rättsmedicinsk undersökning genomförs även i fall där identitet behöver fastslås.

Under förra året genomfördes 5 912 rättsmedicinska obduktioner, vilket är i nivå med föregående år. Men de senaste åren har antalet obduktioner ökat, vilket enligt Rättsmedicinalverket kan bero på en ökad befolkning.

I klippet berättar Emilia Byström och Annika Lindberg på rättsmedicinska enheten i Linköping om hur en rättsmedicinsk obduktion går till.

Emilia Byström, ST-läkare rättsmedicinska enheten i Linköping berättar om den yttre och inre undersökningen av kroppen. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Fler obduktioner över tid

Av de totala obduktionerna under 2023 bedöms runt hälften bero på sjukdom, som är det vanligast förekommande dödssättet både för män och kvinnor, visar Rättsmedicinalverkets årsredovisning.

Redovisningen visar också att antalet fall där dödssättet bedöms vara avsiktligt vållad av annan, mord eller dråp har ökat något. Det är 126 ärenden under 2023 jämfört med 122 ärenden, året 2022. 2021 rörde det sig om 102 ärenden. Sett över en tioårsperiod förklaras ökningen av antalet mord och dråp främst av ett ökat antal fall av dödligt skjutvapenvåld.

Källa: Rättsmedicinalverkets årsredovisning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.