För två år sedan valde Monica Häger en begagnad sten till sin mammas gravplats. Men för att sätta en personlig klang på släktens familjegrav valde Monica att ge mamma sin alldeles egna sten.
– Jag tror och hoppas att mamma är nöjd, och hon var väldigt djurkär så jag tyckte det blev fint med fågeln, säger Monica Häger.
Se varför Monica valde den stenen hon gjorde i klippet ovanför.
Lars Wirström är griftegårdschef vid Linköpings församling och enligt honom har det blivit allt vanligare att återanvända gravstenar.
– Det är ett sätt att ta tillvara på gamla gravstenar och kan man använda de ett par år till så är ju det en vinst, säger Lars Wirström.
Priset på begagnade gravstenar varierar beroende på storlek, typ av sten och gravering. Lars Wirström förklarar att kyrkan inte gör någon vinst på dessa stenar utan kostnaden täcker bara hantering och administration.
Hur ser intresset ut nationellt?
I Jönköping har man längst i Sverige arbetat med återanvändning av gravstenar.
– Intresset för begagnade stenar ökar mer och mer för varje år, säger David Yesil, ansvarig för gravstensåtervinning vid Svenska Kyrkan i Jönköping. Han berättar också att andra församlingar i landet har hört av sig för att få tips om hur man startar gravstensåtervinning.
– Just i Jönköpings församling återanvänds kanske 25-30 stenar i månaden, fortsätter David Yesil.
Återbrukstrenden
Precis som Lars Wirström tror även David Yesil att detta beror på det växande intresset för återbruk, samt att fler nu känner till möjligheten att välja en äldre sten.
För Monica Häger blev valet av en äldre sten självklart, för att hon själv gillar återbruk.
– Jag tycker det är fint att stenen blivit vald tidigare och nu får ett nytt liv, säger Monica.
Enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) dör cirka 90 000 människor per år. Av dessa väljer ungefär 15 000–16 000 en ny gravplats, vilket innebär att en sten kan väljas.
fakta: gravrätten
I Sverige har personer som är folkbokförda rätt att begravas på en allmän begravningsplats när de avlider.
Denna gravrätt varar vanligtvis i 25 år och kräver att det finns anhöriga som blir gravrättsinnehavare. Om inga anhöriga finns, tillämpas andra regler.
Gravrättsinnehavaren kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren att besluta vad som ska hända med gravstenen.
Om en anhörig inte vill behålla stenen, övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. De bedömer då om stenen ska bevaras, återanvändas eller om den ska tas bort.
Källa: Svenska kyrkan.