• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

”Anställda gråter på vägen till jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket i Norrköping har flera brister i sin arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljöverket, som nu ställer krav på åtgärder.

Att arbeta under så här stor press gör att anställda riskerar att gå in i väggen, säger Kent Jansson på Arbetsmiljöverket.

Förra veckan gjorde myndigheten en inspektion på Migrationsverkets asylprövningsenhet.

– Det fanns helt klart brister, konstaterar Kent Jansson.

Migrationsverket i Norrköping

Och i beslutet skriver nu Arbetsmiljöverket:

”Vid inspektion framkom att det finns arbetstagare som i dagsläget gråter när de går till och från jobbet. Arbetstagarna har svårt att sova och de upplever stress över arbetssituationen samt den stora arbetsmängden i form av ärendestock/balans som ska tas om hand.”

Kommer gå in i väggen

Arbetsmiljöverket bedömer att det finns risk att den psykosociala arbetsmiljön leder till ohälsa och sjukskrivningar.

– När man arbetar under en så här stor press och med en så stor arbetsmängd som de har gjort här under en lång tid, så ser vi att det finns risker att man går in i väggen, säger Kent Jansson på Arbetsmiljöverket.

Kräver åtgärder

Nu kräver myndigheten att Migrationsverket vidtar en rad åtgärder för att se till att medarbetarna inte utsätts för ohälsa eller olycksfall. Arbetsgivaren måste genomföra en fördjupad undersökning av den psykosociala arbetsmiljön och även göra en riskbedömning. 

Därefter ska Migrationsverket ange vilka åtgärder som behövs och vem som ska se till att de genomförs.

Arbetsmiljöverket kräver också att Migrationsverket anlitar hjälp utifrån för att komma till rätta med problemen eftersom Migrationsverket saknar egen kompetens för att uppfylla kraven. ”Ni ska anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån” skriver Arbetsmiljöverket.

Facket slog larm

Det är facket som har slagit larm om arbetsmiljön och huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson välkomnar Arbetsmiljöverkets beslut som hon beskriver som ”kraftfullt”.  

– Jag tror att det här på sikt kan leda till bättre hälsa hos medarbetarna, säger hon.

Den 29 februari ska åtgärderna redovisas för Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrationsverket i Norrköping

Mer i ämnet