• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fortfarande ansträngt på Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Ostrukturerat kaos och slutkörd personal. Det larmade Migrationsverkets huvudskyddsombud om i november. Och trots att personalstyrkan nästan har fördubblats det senaste året krävs det fortfarande åtgärder.

– Idag kom det åtta nya, igår kom det tre, och nästa vecka kommer det ett gäng till, berättar Paola Valdes Salas som är personaladministratör på Migrationsverket.  

Här på Migrationsverket i Norrköping arbetar normalt cirka 500 personer. Men under det senaste halvåret har arbetssituationen för de anställda förändrats.

Migrationsverket i Norrköping

Och efter den stora flyktingströmmen har personalstyrkan närmare fördubblats – i samma lokaler. Men trots mängder av nyrekryteringar på sistone så är arbetssituationen fortfarande mycket ansträngd. 

– Det är mycket att göra, och det är klart att alla kanske inte är så stresståliga som det krävs, säger Paola Valdes Salas.

Facket begärde åtgärder

Det var den 4 september som huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson på fackförbundet ST, begärde åtgärder från arbetsgivaren för en tillfredställande arbetsmiljö på ansöknings- och asylprövningsenheten i Norrköping.  

Den 17 november hade de utlovade åtgärderna inte genomförts och dessutom hade situationen förvärrats. Och vidare begärde Anna-Lena Hansson ett föreläggande och ett besök på enheterna från Arbetsmiljöverket.  

– Medarbetarna mår väldigt dåligt. De är brist på rutiner, brist på medarbetare, brist på medarbetare med tillräcklig kompetens och det har varit lokalbrist. Det har varit en samling brister, och det är svårt att peka på vad som varit det värsta, men det är nog att personalen har varit så slitna, säger Anna-Lena Hansson. 

Arbetsmiljöverket på besök

Vid tiden för anmälan om kom cirka tiotusen asylsökande per vecka till Sverige. Och efter att gränskontrollerna infördes har strömmen minskat med cirka hälften.

Men på grund av fördröjningar i systemet har man på Migrationsverket ännu inte märkt av den minskningen. Nu är Anna-Lena Hansson hoppfull över framtiden.  

– Arbetsmiljöverket gick runt och träffade personal och jag tror att de förstod personalens situation, så nu finns det en förhoppning om att vi tillsammans ska lösa det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrationsverket i Norrköping

Mer i ämnet