• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vid Nordic International School i Norrköping använder man skoluniform Foto: SVT

Skolan kräver uniform – granskas av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Är det ok att kräva att eleverna har skoluniform? Det tycker i varje fall friskolan Nordic International School i Norrköping. Men enligt Skolverket är det inte tillåtet, och därför ska nu Skolinspektionen granska skolan.

Enligt skolans vd Christine Karmfalk använder skolan specifika skolkläder för att förstärka den internationella profilen på skolan.

Men när det gäller skoluniformer är Skolverket tydligt och skriver så här: ”Vissa skolor i Sverige har infört krav på skoluniformer eller klädkoder. Skolverkets hållning är att detta inte är tillåtet.”

Regler styr klädkod

Nu ska Skolinspektionen göra en riktad tillsyn av ordningreglerna vid Nordic International School.

– Det finns saker vi tycker vi borde kontrollera, bland annat ordningreglerna på skolan där det står om klädkod och sådana saker, säger Allan Westerdahl, undervisningsråd vid Skolinspektionen.

Varför får man inte ha en klädkod?

– Det finns ju regler som styr detta. Det vi är ute efter är att kolla om skolan följer det regelverk som finns, säger Allan Westerdahl.

Granskar för första gången

Skolverket skriver även så här: ”Elevers klädsel och utseende är alltså ett individuellt uttryck som bestäms av eleverna själva. Elevers klädsel ska därför inte regleras i skolans ordningsregler.”

Det är första gången som Skolinspektionen granskar en skola angående skoluniformer.

Se hela inslaget i SVT Play.

Elever vid Nordic International School Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.