Kvinnlig busschaufför bakom ratten, genom fönstret syns en åker i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Busschauffören Sabina Hedman kör ofta på vägarna runt Åtvidaberg. Hör henne berätta om viltolyckorna i klippet. Foto: Hedvig Nittve

Åtvidaberg har flest viltolyckor i Sverige – Sabina har krockat flera gånger

Uppdaterad
Publicerad

Åtvidabergs kommun är den mest viltolycksdrabbad i Sverige sett till antalet bilar, det visar siffror från Nationella viltolycksrådet.

– Som tur är har jag bara krockat tre gånger, säger busschauffören Sabina Hedman.

I Åtvidaberg inträffade förra året 476 viltolyckor, vilket är det högsta antalet i landet, sett till antalet bilar i kommunen. Kommunen är tätt följd av Borgholm och Tingsryd i statistiken från Nationella viltolycksrådet, som försäkringsbolaget If sammanställt.

Att Åtvidaberg har flest viltolyckor i landet sett till antalet bilar förvånar inte Sabina Hedman som i snart femton år har kört buss på vägarna runt Åtvidaberg.

– Det är klart man är lite orolig för att krocka, men jag har kört på de här vägarna hela mitt liv. Jag vet var viltet kommer upp och är extra varsam där, säger Sabina Hedman.

Vill se viltstängsel

Tack vare sin vaksamhet har Sabina många gånger kunnat undvika olyckor, berättar hon. Hon vill att hjortstammen ska minskas och att trafiksäkerheten ses över.

– Viltstängsel skulle vara bra att få upp så att djuren inte kommer upp på vägen.

Hör Sabina Hedman berätta mer om viltolyckorna i videoklippet.

Här är kommunerna med mest viltolyckor

Kalmar och Kronobergs län är de länen där det sker flest viltolyckor utifrån antalet bilar. Men det är Åtvidaberg i Östergötland som är den mest drabbade kommunen.

Antalet olyckor per 1000 personbilar 2022:

Åtvidaberg: 75

Borgholm: 67

Tingsryd: 56

Emmaboda: 54

Högsby: 52

Uppvidinge: 47

Kinda: 46

Torsby: 45

Västervik: 45

Ydre: 45

Källa: Nationella viltolycksrådet och försäkringbolaget If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.