Älg springer bredvid väg med bil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket svarar på kritiken – så ska de öka trafiksäkerheten i viltolycksdrabbade Åtvidaberg. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Trafikverket viltsäkrar i Åtvidaberg: ”Flera år kvar”

Publicerad

Åtvidaberg är den kommun i Sverige med mest viltolyckor, sett till antalet bilar. Mikael Alm, projektledare på Trafikverket, säger att man är medvetna om problemet.

– Vi har flera projekt igång för att minska olyckorna.

Förra året inträffade 476 viltolyckor i Åtvidabergs kommun. Det gör kommunen till den mest viltolycksutsatta i hela Sverige, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. Nu ser Trafikverket över vägarna 35 och 134 som sträcker sig igenom kommunen. Delar av vägarna ska breddas, och viltstängsel och viltpassager ska byggas.

Trafikverket: Kan dröja år

På väg 35 på sträckan från Linköping till Åtvidaberg har flera etapper byggts om. Men enligt Mikael Alm kan det dröja flera år innan alla åtgärder är på plats.

– Man kan tycka att det är lätt att bara sätta upp viltstängsel, men det kräver vägplan, och det här är processer som tar lång tid.

SVT har på sociala medier frågat Åtvidabergare vad de tycker om de många viltolyckorna och fått många upprörda svar. Mikael Alm förstår kritiken.

– Den är säkerligen befogad. Men det är ett delvis delat ansvar, kan man få ner viltstammen skulle det också minska olyckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.