Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henric Rehnmark är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Norrköpings kommun och han tror och hoppas att deras riktade insatser har gett resultat. Foto: SVT/Lovisa Gelin

Barberarskandalen i Norrköping – färre fall av ringorm

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera fall av ringorm med misstänkt koppling till frisörsalonger i Norrköping konstaterats har nu trenden vänt. Fallen blir färre.

Det var i juni som SVT Nyheter Öst berättade om att flera personer i Norrköping drabbats av ringorm, som tros ha koppling till frisörsalonger med bristande rengöring av knivar och rakapparater.

Riktade inspektioner

Efter detta har bygg- och miljökontoret genomfört riktade inspektioner mot just salonger i kommunen. Arbetet verkar ha gett resultat och fallen har minskat.

Biträdande smittskyddsläkare i region Östergötland Karin Festin berättar i ett mail till redaktionen att man nu ser en sjunkande trend i antalet fall.

– Vi hoppas att alla tillsyner som har gjorts har haft önskad preventiv effekt. Men såklart lite tidigt ännu att ropa hej, skriver Karin Festin.

Hör inspektören Henric Rehnmark berätta om arbetet och resultatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.