Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Västra Husby skola och se hur kockfritids fungerar. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Barnen lär sig hälsosam matlagning på kockfritids

Publicerad

På Västra Husby skola i Söderköpings kommun har kockar och personal inspirerat fritidsbarnen att lära sig laga frukost, lättare maträtter och hälsosamma mellanmål.  

– Tanken är att barnen ska kunna klara av att laga egen mat när de är ensamma hemma och inte har fritids mer, säger kocken Elin Berggren.             

I köket håller eleverna Astrid Hellgren och Iris Nord på för fullt med att knåda deg.

– Vi gör nu en smuldeg som sen ska bli en paj – med jordgubbar och rabarber. Det är jätteroligt att få vara med och laga och baka saker, säger dem.  

Söderköping

I andra delar av köket så hackas det bär och frukt och pajer förbereds för ugnen.

– Det är lätt att det blir glass, rostad macka och oboy när de är själva hemma. Vi vill vidga deras vyer och visa att det går att göra saker som är lätta men också goda, som exempelvis spagetti och köttfärssås och olika smoothie säger Elin Berggren.

Följ med till kockfritids och se hur fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet