I köket håller eleverna Emy Wastesson och Vilhelm Fors på att färdigställa dagens skollunch. Att hjälpa till i köket är en del av måltidprojektet.
– Just nu skär jag morötter. Det är roligt att vi får hjälpa till och det märks att fler vill prova mer mat och grönsaker, säger Vilhelm Fors.
– Det har blivit mycket mer matro i matsalen och det slängs också mindre mat, säger Emy Wastesson.
Inspiration från Jamie Oliver
Inspirationen till måltidsprojektet är hämtat från Jamie Olivers koncept ”Food for life”, och för att fånga barnens nyfikenhet ordnas aktiviteter och pedagogiska måltider.
– Tanken är att eleven, från förskola upp till årskurs nio, ska få en kunskap om mat och måltider och vad det har för betydelse för att de ska må bra, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.
Vad är Hagdahlsakademien?
Hagdahlsakademien är en östgötsk akademi som bildades den 5 juni 2002 med syfte att lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur.