Polisen i Norrköping hittade 100 000 kronor under madrassen hemma hos en av de åtalade i bedrägerihärvan när de gjorde husrannsakan. Foto: Polisens förundersökning

Bedrägerihärva i Norrköping: Sju döms i Norrköpings tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

15 framförallt äldre och funktionsnedsatta personer lurades på miljoner av en man och en kvinna i Norrköping. Mannen och kvinnan har dessutom skuldsatt sig till personer med koppling till kriminella nätverk i Norrköping och Södertälje, vilket har lett till utpressning. Under fredagen föll domen i Norrköpings tingsrätt.

Allt började med att en man i Norrköping lånade stora summor pengar av olika investeringsbolag för att köpa fastigheter och upprätthålla en lyxig livsstil. När skuldbergen började växa lånade han tillsammans med en kvinna stora mängder pengar från 15 olika personer i deras nära omgivning med löftet att betala tillbaka eller investera.

Enligt polisen var det framförallt äldre och personer med olika funktionsnedsättningar som utsatts för bedrägerierna.

För att förminska skuldbergen lånade paret dessutom pengar från personer med kopplingar till kriminella nätverk. När de inte kunde betala tillbaka blev de utpressade och hotade av personer med kopplingar till kriminella nätverk i Norrköping och Södertälje. När paret greps i mars i år hade skuldbergen vuxit till 50 miljoner kronor.

Dömdes under fredagen

Under fredagen dömdes mannen och kvinnan från Norrköping för bland annat grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Mannen döms till 4 år och 6 månaders fängelse och kvinnan till 3 år. Dessutom måste de betala stora summor skadestånd till brottsoffren.

Domen är 128 sidor lång och förundersökningen var omfattande.

I samma dom döms fem andra personer, varav en man i Norrköping med koppling till grovt organiserad brottslighet, för grovt penningtvättsbrott, grovt olaga tvång och försök till grov utpressning med följden 3 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.