En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en elektrisk transformator med flera isolatorer och ledningar mot en klar blå himmel. Den högra sektionen föreställer en man stående utomhus i en blazer, med en grön gräsmatta och träd i bakgrunden. Beredskap, infrastruktion, krisberedskap, hur förberett är Sverige på krig?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Lundberg är biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland. Hör honom berätta i klippet hur infrastrukturen kan påverkas vid ett krig och vad som görs för att höja beredskapen kring infrastruktur. Foto: TT, SVT

Beredskapen kring infrastruktur i Sverige är otillräcklig

Publicerad

Angrepp som slår ut vår infrastruktur så som elförsörjning, samhällsviktiga transporter eller sjukvård är en stor risk vid ett krig. Beredskapen i Sverige när det gäller att hålla infrastrukturen fungerande är idag inte tillräcklig enligt Länsstyrelsen i Östergötland.

– Hela samhället jobbar för att höja beredskapen. Men vi är inte där vi vill vara än, säger Andreas Lundberg, biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland.

Hör i klippet hur infrastrukturen kan påverkas vid ett krig i Sverige och vilka lärdomar vi kan dra från kriget som pågår i Ukraina för att förbättra vår beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.