Adrian Korsell på Gotland möttes av tomma butikshyllor igår när han skulle köpa vatten efter kokningsrekommendationerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adrian Korsell på Gotland möttes av tomma butikshyllor igår när han skulle köpa vatten efter kokningsrekommendationerna. Foto: SVT

Fortsatta problem med vattnet på västra Gotland – ”Koka vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland uppmanade på torsdagen boende på västra Gotland att koka vattnet då det misstänktes vara förorenat av bakterien Clostridium. På lördagen kom beskedet att vattnet fortfarande inte är fritt från bakterien. Enligt regionen berörs 40 000 personer.

Clostridium är en bakterie som kan orsaka magsjuka som ger illamående, magsmärtor och vattnig diarré. Det kan finnas i vatten och mat som tillagas och sedan fått svalna för långsamt.

Region Gotland meddelar att prover visar att vattnet är förorenat. Boende uppmanas att koka vattnet innan man dricker eller använder till matlagning. På lördagen kom beskedet att uppmaningen fortsätter, eftersom vattnet fortfarande är förorenat av Clostridium.

Förorenat vatten på Gotland

Enligt regionen berörs 40 000 personer. Detta gäller boende i följande områden:

  • Visby
  • Vibble/Väskinde
  • Själsö
  • Brisund
  • Västerhejde
  • Tofta
  • Västergarn

Föroreningen upptäcktes i samband med ordinarie provtagning.

Koka vattnet tills det bubblar

På torsdagskvällen gick regionen ut med mer info till gotlänningarna. Folk uppmanas koka vattnet tills det bubblar kraftigt och sen låter det svalna. Om man har druckit av vattnet så behöver man inte söka vård om man inte blir kraftigt påverkad.

Regionen meddelar att det finns inga planer på att stänga skolor. Övriga verksamheter som berörs jobbar regionen på att hitta lösningar.

Enligt regionen är det värsta tänkbara scenariot att det drar ut på tiden och att man får koka dricksvattnet under en längre tid.

Vattnet slut i butik

– Det har varit full rulle och folk har hämtat mycket vatten. Alla stora flaskor är slut och det är tomt på lagret. Vi har beställt nytt, säger Jacob Ulmstedt butiksmedarbetare på Ica.

Vattnet på en Ica-butik i Visby var slut efter regionens besked. Foto: Patrik Widegren/SVT

Vad är Clostridium

Bakterien kan orsaka magsjuka och kan finnas i vatten och mat som tillagas och sedan fått svalna för långsam. Magsjuka orsakad av Clostridium ger illamående, magsmärtor och vattnig diarré. Besvären kan börja 6–24 timmar efter att man fått i sig bakterien och de brukar pågå cirka ett dygn. Alla kan drabbas men äldre och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet