• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu kräver kommunen att ingen bor i hotellbyggnaden permanent Foto: SVT

Bostadsrättsförening i anrikt hotell bildades utan bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika Hotel du Nord i Linköping såldes 2013 och gjordes därefter om till bostadsrätter. Men en sådan förändring kräver bygglov – vilket föreningen inte hade. Nu kräver kommunen att ingen ska bo i hotellbyggnaden permanent. De som har köpt lägenheter har inte rätt att bo kvar.

En riktigt trasslig historia har uppdagats kring det gamla hotellet i Linköping – Hotel du Nord. Numera består det gamla hotellet av lägenheter. Men det har nu kommit fram att det inte gick rätt till när hotellet omvandlades till bostäder. Det saknas bygglov.

Därför får man inte bo i bostadsrätterna i hotellbyggnaden på heltid. Privatpersoner får inte äga dem och ingen får vara skriven i dem. Lägenhetsinnehavarna tvingas därför flytta – och riskerar dessutom att förlora stora summor.

Hotel du Nord i Linköping

Hur kunde det bli så här? Vi tar historien från början:

1. Ett bolag köpte hotellet

De tidigare ägarna sålde fastigheten och upphörde med hotellrörelse 2013-2014. Därefter bildade huset stommen i en ny bostadsrättsförening där även bostäder i byggnader intill ingår.

Fastigheterna köptes av ett fastighetsbolag med säte i Linköping. Styrelseledamöter i bolaget satt också i bostadsrättsföreningens styrelse när föreningens bildades och några år framåt.

2. Hotellrummen säljs som bostäder

Inledningsvis säljer bostadsrättsföreningen lägenheter i de intilliggande fastigheterna i kvarteret. Hotellverksamhet bedrivs i de gamla ägarnas regi, om än nu som hyresgäster. Hotellrörelsen upphör ett år senare och de tidigare hotellrummen iordningställs för att kunna säljas som permanentboende.

– Under tiden har de renoverat de 16 rum som finns i det gamla hotellet. Då har man börjat sälja dem som bostadsrätter, säger bostadsrättsföreningens nuvarande ordförande Michael Malmgren.

3. Fick inte bygglov – sålde ändå

Ett bolag kopplades in för att hjälpa till att omvandla hotellfastigheten till bostäder och ordna med bland annat bygglov. Det visade sig vara en svår process. Trots att föreningen inte fick något bygglov för att göra om byggnaden från tillfälligt boende till permanentboende fullföljdes ändå försäljningen av lägenheterna i hotellbyggnaden.

Nu kräver kommunen att ingen bor i hotellbyggnaden permanent Foto: SVT

Så här förklarar Michael Malmgren hur han uppfattar vad det var som gjorde att försäljningen av lägenheterna fullföljdes:

– Då har de sett att det var krångligare än förväntat att göra bostadsrätter av det, men har i princip stoppat huvudet i sanden och mörkat det här. Så länge de satt kvar som kassör i föreningen själva så gick ju posten hem till dem och då försvann ju kommunikationen med Linköpings kommun. Så det kom inte fram till de övriga i styrelsen.

4. Kommunen gör tillsyn

Kommunen uppdagade tids nog att hotellet blivit permanentboende. Hösten 2017 inleddes ett tillsynsärende mot bostadsrättsföreningen med anledning av att det saknas bygglov. Föreningen har utrett möjligheten att åtgärda det som fattas för att uppfylla kraven för permanentboende.

5. Lägenheterna räknas som hotellrum

I vintras kom styrelsen fram till att det skulle kosta alldeles för mycket att bygga om till den standard som krävs för att rummen ska betraktas som lägenheter för permanentboende. Istället kommer hotellbyggnaden att åter användas för tillfälliga boenden.

– Nu får lägenheterna säljas till juridisk person och användas för tillfälligt boende. Men man vet ingenting om vad de är värda, vad marknaden betalar, säger ordförande Michael Malmgren.

Privatperson får inte äga eller vara skriven i lägenheterna.

Bostadsrätterna i hotellbyggnaden går alltså inte att bo i på heltid. De kan användas som tillfälligt boende och hyras ut för detta, men privatpersoner får inte äga dem och ingen får vara skriven i dem. Lägenhetsinnehavarna tvingas därför flytta – och riskerar att förlora stora summor.

6. Föreningen polisanmäler de första ägarna

Bostadsrättsföreningen har genom sin advokat anmält de ursprungliga ägarna, deras samarbetspartner och en revisor för brott. Kammaråklagare Susanne Hedberg Norén vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar att en utredning pågår mot de inblandade men vill inte kommentera ytterligare på grund av förundersökningssekretess.

Den ursprungliga ägaren vill inte kommentera utan hänvisar till sin advokat som vi söker. Samarbetspartnern förnekar all inblandning:

– Jag vet inget, säger han.

Men du är ju en av dem som är anmäld för misstänkt brott?

– Det vet jag ingenting om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet