Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen ska politikerna i Linköping fatta beslut om flera skolnedläggningar. Barnrättsorganisationen BRIS anser att barnkonsekvensanalysen, där kommunen ska beskriva hur man har lyssnat på barnen i frågan, är tunn. Foto: SVT

Bris: ”Barnkonsekvensanalysen om skolnedläggningar är för tunn”

Uppdaterad
Publicerad

Politiker måste lyssna på barnen innan de fattar beslut. De måste inte besluta precis som barnen vill, men det ska finnas en tydlig beskrivning av hur man har lyssnat på barnen – och hur beslutet påverkar barnen.

– Vår bild när vi tittar på barnkonsekvensanalysen som gjorts om skolnedläggningarna i Linköping är att den är ganska tunn, säger Sofia Walan, regionchef på Bris.

För en vecka sedan fick barn, föräldrar och skolpersonal i Linköping besked om att flera grundskolor och förskolor skulle stängas. Imorgon torsdag ska politikerna fatta beslut.

Föräldrar har varit kritiska eftersom de inte anser att politikerna hinner lyssna på barnen.

Skolnedläggningar i Linköping

SVT Nyheter Öst har låtit barnrättsorganisationen Bris läsa igenom kommunens ”barnkonsekvensanalys” om skolnedläggningarna.

– Vår bild är att den är ganska tunn. Den kommer fram till ett beslut utan att visa hur man har kommit fram till det, säger Sofia Walan, regionchef på Bris.

”Måste visa hur man har lyssnat på barnen”

Enligt Barnkonventionen måste alla kommuner nu göra en ”barnkonsekvensanalys” innan man beslutar om frågor som berör barn.

– I den ska man visa hur man har lyssnat på barn, förstått hur beslutet blir för barn och vad som blir bäst för barn. Det är det vi ska kunna följa i den här barnkonsekvensanalysen. Och det går inte att göra det i den här lite tunna analysen som vi har tagit del av från Linköpings kommun, säger Sofia Walan.

Att ”barnkonsekvensanalysen” skulle vara tunn och gjord utan hänsyn till de berörda barnen är ingen åsikt som delas av Kristina Edlund (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Hon bedömer att den som gjorts är tillräcklig för att kunna fatta ett beslut på torsdagen.

– Jag tycker man har tittat brett i konsekvensanalysen och gjort bedömningar både för konsekvenser och risker som avvecklingen av skolorna och förskolorna kan komma att innebära för barnen. Det är viktigt att vi kan gå ut med information så fort ett beslut är taget så att blir så få negativa konsekvenser som möjligt för barnen.

I videon berättar Sofia Walan från BRIS vad som är skillnaden mellan en bra och dålig barnkonsekvensanalys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Linköping

Mer i ämnet