Cementa fick beskedet efter en fem år lång rättsprocess, bara månader innan det nuvarande tillståndet löper ut. Från och med den 1 november upphör företagets tillstånd för kalkbrytning på Gotland. Domstolen menar att miljökonsekvensbeskrivningen har brister och att det inte går att ta ställning till brytningens inverkan på miljön.
Nu larmar byggbranschen om att miljödomstolens beslut kan leda till cementbrist och att all byggnation riskerar att upphöra, bara någon vecka efter att kalkbrytningen stoppats på Gotland.
– Det kommer inte stanna vid att bygg- och anläggning har 280 000 personer som direkt berörs. För vi kommer inte ha möjlighet att bygga, inte ha igång vindkraftverk, batterifabriker eller nya järnvägar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd byggföretagen.
Byggföretagen har lämnat över en konsekvensanalys till näringsdepartementet och i veckan ska de träffa näringsminister Ibrahim Baylan för att diskutera framkomliga lösningar.
Anläggningen i Slite har varit omdiskuterad för att den riskerar att påverka närmiljön, bland annat Gotlands vattentillgång. Men den risken avfärdar Cementa.
– Vi äventyrar inte biologisk mångfald med den verksamhet som vi planerar och vi äventyrar heller inte vattenförsörjningen på Gotland, säger Karin Comstedt Webb, företagets hållbarhetschef.
Cementa har tidigare meddelat att de kommer att överklaga mark- och miljööverdomstolens beslut.
Hör mer från Byggföretagen och näringsminister Ibrahim Baylan i videon.