I Cementas silo i Slite finns cement lagrat för två veckor, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt. Foto: SVT/ Patrik Widegren

Cementa: Vi förbereder ransonering – varnar för cementbrist

Uppdaterad
Publicerad

Cementa varnar sina kunder för att bolaget kan börja att kvotera leveranserna av cement från december. Företaget har ännu inte fått sitt tillstånd för tiden efter den 31 oktober, och risken finns för en cementbrist, skriver man i ett pressmeddelande.

– Det här är ett förtydligande till marknaden, en beskrivning av hur det kan gå till då, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.

Nu förbereder Cementa kvotering, som baseras på kundernas beställningar under de senaste 36 månaderna.

I sitt pressmeddelande skriver företaget att det finns en risk för allvarliga samhällsstörningar.

”Vi förbereder oss på ett scenario där vi lägger samman all tillgänglig cement från våra två produktionsenheter i Slite och Skövde samt tillgängliga importvolymer, och möjliggör för kunderna att köpa en andel av sitt behov vid någon av de fem utvalda terminalerna som bibehålls i drift. Resterande tolv terminaler i landet kommer inte att vara i drift”, skriver Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör på Cementa i ett pressmeddelande.

Baylan (S): ”Noterat informationen”

Näringsminister Ibrahim Baylan meddelar i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att han tagit del av cementas pressmeddelande.

”Ett intensivt departementsövergripande arbete har pågått sedan början av juli för att följa frågan och analysera de konsekvenser som bedöms kunna uppstå. Arbetet är inriktat mot att minska risken för de allvarliga samhällskonsekvenser, både på kort och lång sikt, som skulle bli fallet av störningar i cementförsörjningen.” skriver ministern och fortsätter:

”Jag har noterat informationen som Cementa har gått ut med idag. Cementa AB lämnade den 21 september ansökan till regeringen om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt täkt- och vattenverksamhet vid Slite, Gotlands kommun. I samband med att regeringskansliet kungjort ansökan har allmänhet och andra aktörer haft möjlighet att yttra sig i ärendet senast den 18 oktober. I samband med kungörelsen remitteras även ansökan till berörda myndigheter. Beredning av ärendet pågår nu inom Regeringskansliet.”

M: ”Krisen inte över”

Även Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna, har tagit del av beskedet.

– Det här visar att cementkrisen inte är över. Det som krävs nu är att Bolund och Baylan fattar ett beslut efter riksdagsbeslutet om att kunna ge dem (Cementa, reds anm.) ett förlängt tillstånd, säger han till SVT Nyheter.

– Värsta scenario är att detta underkänns i domstol och att Per Bolund (Mp) och Ibrahim Baylan (S) inte gjort sitt jobb. Då pratar vi inte ransonering, utan något som inom loppet av fyra, fem veckor skulle kunna bli ett omedelbart stopp med bostadsbyggnation och annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.