Det ser inte lätt ut för Cementa att få fortsätta med kalkbrytningen i Slite på Gotland. Cementa fick regeringen att stifta en undantagslag för att företaget skulle kunna fortsätta med sin kalkbrytning. Men den nya ansökan, om begränsad kalkbrytning i tre år, får nu hård kritik från viktiga remissinstanser.
”Inte bästa möjliga teknik”
Underlaget i ansökan är bristfälligt säger Naturvårdsverket, liknande kritik kommer från Länsstyrelsen på Gotland. Företaget lever inte upp till kunskapskravet försiktighetsprincipen eller kravet om bästa möjliga teknik skriver Vattenmyndigheten för södra Östersjön.
Cementa har inte visat att man vidtar alla åtgärder för att mildra påverkan på grundvattenförekomsten menar Havs- och Vattenmyndigheten.
Cementa: ”Ingen helhetssyn”
Karin Comstedt Webb som är hållbarhetschef på Cementa har svårt att förstå kritiken. Hon menar att det finns ett genuint underlag som borde räcka för att säga ja särskilt som det nu handlar om en begränsad verksamhet och därmed mindre risk för negativa konsekvenser för vatten och miljö.
– Det vi ser är tecken på att miljöprövningarna blir så pass snäva att miljöprövningen inte kan ta ett holistiskt grepp och inte betrakta hela samhällets perspektiv på frågan, säger hon till SVT.
Kommunen positiv
Kommunen på Gotland är ganska ensam i att svara positivt. Sveriges geologiska undersökning, SGU säger att kalkbrytningen kommer leda till otillåten påverkan på grundvattnet enligt miljöbalken. Men man menar ändå att det finns möjlighet att använda undantaget i vattenregelverket för samhällsviktig verksamhet, och att Cementa den vägen skulle kunna få klartecken.
Men Cementas främsta argument om varför regeringen trots remisskritik borde säga ja, handlar varken om grundvatten eller miljö, utan om samhällets behov av cement.
– Ett klartecken från regeringen är nödvändigt om inte Sverige skall kastas ut i en situation med cementbrist med nästintill oöverskådliga konsekvenser för byggindustrin säger Karin Comstedt Webb
BAKGRUND
· I somras misslyckades Cementa med att få förlängt tillstånd, då Miljööverdomstolen ansåg att företagets ansökan hade ”väsentliga brister”.
· Då beslutade regeringen ändra i lagen, för att kunna ge Cementa en möjlighet att få ett tillfälligt begränsat tillstånd.
· Regeringen fick kritik från bland annat lagrådet, som menade att en lagändring för ett företags skull kan äventyra tilltron till rättssystemet.
· Cementa har dels ansökt om begränsad brytning i 3 år, och kommer senare göra en helt ny fullständig ansökan om långsiktig kalkbrytning vid Slite.
· För att klara produktion så länge som möjligt, med mindre kalkbrytning, har Cementa stoppat all export, och i den nya ansökan vill man köpa in stora mängder kalk från Nordkalk på norra Gotland. Det kräver mycket tunga transporter av beräknat 65 000 ton per månad.
· Eftersom hamnen i Slite har begränsad kapacitet kommer man också behöva transportera Kalk med lastbil, vilket eventuellt kräver insatser för att förbättra vägarna.
· Cementa har stått för 75 procent av cementtillverkningen i Sverige och 60 procent av den cement som används i landet.