Regeringen går vidare med undantagslag för Cementa – trots Lagrådets kritik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går vidare till riksdagen med en proposition till undantagslag för att Cementa ska kunna fortsätta bryta kalk på Gotland ytterligare en tid, detta trots att Lagrådet så sent som förra veckan sågat förslagen.

– Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.

Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland med ett tidsbegränsat tillstånd. Tillståndet går ut den 31 oktober och regeringen har nu beslutat att förlänga det.

– Brister i cementförsörjningen riskerar att skapa svallvågor i flera samhällssektorer. Ett driftstopp skulle därför riskera drabba verksamheter och leda till att hundratusentals varsel läggs och att enskilda medborgare drabbas, säger näringsminister Ibrahim Baylan på regeringens pressträff.

Sågades av Lagrådet

Lagrådet är den myndighet som granskar regeringens lagförslag innan de lämnas till riksdagen. De ansåg att förlagan till propositionen dels stred mot kravet på hur ett lagförslag ska arbetas fram, dels mot principen att en lag ska gälla generellt för alla och inte vara tillkommet för att lösa en enskild persons eller företags problem.

Dessutom påpekade juristerna i Lagrådet att det kan skada tilltron till rättssystemet eftersom det är ett sätt att runda Mark- och miljöverdomstolens utslag om tillståndet för Cementas kalkbrytning.

”Extraordinär situation”

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) beskriver på regeringens pressträff att läget nu är en ”extraordinär situation”. Därför läggs förslaget fram trots att flera tunga remissinstanser sågat det.

Även Ibrahim Baylan understryker att Lagrådets kritik är allvarlig och att det inte är något som regeringen tar lätt på – men trycker på att förslaget arbetats fram snabbt för att ”möta en allvarlig situation”:

– Stopp för bostadsbyggande, stopp för många infrastrukturprojekt, stopp för delar i vår industri. Det skulle medföra stora konsekvenser för ekonomin och för människor, löntagare.

Domstolen avvisade

Mark- och miljööverdomstolen avvisade den 6 juli i år Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning i Slite i 20 år till eftersom de menade att den miljökonsekvensbeskrivning företaget hade lämnat in inte höll måttet.

Det förslag regeringen nu lägger fram med innebär tillfälliga ändringar i miljöbalken för att bolaget ska kunna fortsätta bryta sten som ännu inte har brutits inom ramen för det nuvarande tillståndet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 oktober i år.

– Förslagen syftar till att möjliggöra en regeringsprövning av en ansökan om ett tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt. En sådan ansökan får enligt förslaget lämnas in redan nu, säger Per Bolund.

Cementstriden på Gotland – på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.