Rättens ledamöter, åhörare och parterna i målet besököte bland annat kalkbrottet vid Filehajdar. Foto: Patrik Widegren /SVT

Cementas kalkbrytning: Domstolen besökte de omtvistade områdena

Uppdaterad
Publicerad

Under de pågående domstolsförhandlingarna om Cementas kalkbrytning på Gotland så gjorde Mark- och miljööverdomstolen idag ett besök ute i de berörda områdena. Där fick parterna möjlighet att visa och ge exempel på hur kalkbrytningen påverkar, eller inte påverkar, naturen.

Cementa och bolagets företrädare visade bland annat upp områden i närheten av kalkbrottet Filehajdar som gjorts iordning för att kunna bli boplatser åt de arter som påverkas av den framtida kalkbrytningen när kalkbrottet växer.

”En punktåtgärd”

Motparterna, däribland länsstyrelsen på Gotland, var däremot tveksamma till åtgärderna. Bland annat när det gäller att skydda väddnätfjäril.

Kampen om kalket på Gotland

– Länsstyrelsen anser att det ska vara visat att den här miljön, fullt ut, förmår att kompensera för allt det som den nuvarande förekomsten förmår att härbärgera. Här har man gjort en punktåtgärd. Hur länge kommer den att vara varaktig, frågade sig Magnus Martinsson, naturvårdshandläggare hos länsstyrelsen i ett anförande vid en av Cementas kompensationsplatser.

I klippet hör du också Fred Grönwall, fabrikschef vid Cementa i Slite, och rättens ordförande Lars Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet