Tre frågor om: Uttrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Henrik Thurfjell som är miljöanalysspecialist vid SLU Artdatabanken på tre frågor om uttrar och artens återhämtning i Sverige. Se mer i klippet. Foto: ANDY RAIN/TT

Därför är uttern inte längre en hotad art: ”Glädjande”

Publicerad

Förbjudna miljögifter, trafikpassager och stoppad jakt har lett till att antalet uttrar i landet ökat och att det inte längre räknas som en hotad art. Det meddelar Naturvårdsverket. Och Östergötland är ett av länen där djuret spridit sig allt mer genom åren.

I flera år har det arbetats med så kallade åtgärdsprogram och övervakning för hotade arter. Ett arbete som Naturvårdsverket menar har förbättrat förutsättningarna för uttrarna.

I och med att man inte längre räknar uttern som hotad fortsätter man inte åtgärdsprogrammet för arten.

”Glädjande”

SVT har tidigare rapporterat om utterns spridning i Östergötland. Numera är den spridd över nästan hela länet, enligt Lars Gezelius, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland.

– Det är glädjande, säger Gezelius.

Flera förändringar påverkar

Genom åren har det skett ett flertal förändringar som gjort att arten återhämtat sig. Enligt Naturvårdsverket rör det sig om att miljögifter som PCB förbjudits, Trafikverkets arbete med vägpassager för medelstora däggdjur och åtgärder som vidtagits för uttern livsmiljö och våtmarker.

För flera år sedan fanns det även jakt, som myndigheten förklarar, har påverkat populationen negativt.

– Det är jätteroligt att vi kunna avsluta ett åtgärdsprogram. Arbetet att försöka rädda de övriga 129 arterna fortsätter för det ser inte bra ut för dem, säger Weronika Axelsson Linkowski, handläggare på Naturvårdsverkets artenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.