Nicklas Jansson, biolog hos Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT

Uttern ökar och sprider sig i Östergötland

Publicerad

När trafik och kemikalier som PCB och DDT ökade, minskade antalet uttrar. Sedan 1999 har länsstyrelsen inventerat uttern och ser nu en ökning både i antal och utbredning.

– Man förbjöd ju de här ämnena på 70-talet och det har gjort mycket, säger Nicklas Jansson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Finns i hela länet

I den senaste inventeringen i fjol såg länsstyrelsen att uttern nu finns i alla länets kommuner. De sista delarna som uttern återvänt till är norra Östergötland och kusten.

1999 gjordes fynd av utter på endast 17 procent av de inventerade platserna i länet. Nu har siffran ökat till 64 procent.

– De kommer nerifrån Jönköpingshållet och har spridit sig ut över länet. Valdemarsvik är den senaste kommunen där vi hittat utter.

Perfluorerade ämnen

Nicklas Jansson anser att ett förändrat sätt att bygga vägar bidragit till utterns renässans.

– Men det vi är lite luriga på nu är de här ämnena vi har på kläder och andra material för att stöta bort vatten och smuts. Perfluorerade ämnen. De ökar i kropparna på många djur. Men ännu finns ingen bra forskning på vad det har för effekter.

Hör mer om utterns återväxt i klippet ovan.

Europeisk utter

Lutra lutra på latin.

Äter mest fisk, små däggdjur, fåglar och kräftdjur.

En vuxen hona är ungefär 100 centimeter lång och väger 4-8 kilo. En vuxen hane blir ungefär 120 centimeter lång och väger 6-10 kilo.

Pälsen är brun på ovansidan och ljus på undersidan. Den har morrhår i munnens närhet och en lång och kraftig svans.

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.