Karl-Martin Axelsson, sakkunnig vid miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Östergötland, tog beslut om militärövningen Auroras miljötillstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Försvarsmakten har lite av en särställning jämfört med andra intressen, säger Karl-Martin Axelsson vid Länsstyrelsen Östergötland. Hör i klippet om hur militärövningen Aurora 23 påverkas av miljötillståndet. Foto: Försvarsmakten/SVT

Försvarsmakten i Östergötland får generösare miljötillstånd – följd av säkerhetspolitiska läget

Uppdaterad
Publicerad

Under vårens historiskt stora krigsförbandsövning Aurora 23 kommer Östergötland och Helikopterflottiljen på Malmens flygplats i Linköping vara navet för Flygvapnets verksamhet.

Det gör att flottiljen behövde ett tillfälligt utökat miljötillstånd, eftersom bullernivåerna kommer öka rejält.

Aurora 23 kommer att pågå mellan den 17 april och 11 maj. Helikopterflottiljen hade ansökt om att i anslutning till den perioden få göra 320 flygrörelser med stridsflygplan och 70 för helikopter under kvälls- och nattetid vardagar, samt helger under dag- och kvällstid.

Länsstyrelsen Östergötlands miljöprövningsdelegation beslutade att begränsa önskemålen något. Till exempel ger man tillstånd till 220 flygrörelser för stridsflygplan – det vill säga start och landning – under perioden 29 april till 9 maj och att det endast får ske nattflygningar under en helgnatt.

Linköping

På det stora hela går man Försvarsmakten till mötes.

– Vi bedömer att den vågskålen väger tyngre, säger Karl-Martin Axelsson, sakkunnig vid miljöprövningsdelegationen.

Försvarsmaktens framtida miljötillstånd utreds

Regering och riksdag har sedan tidigare beslutat att Försvarsmakten ska öka sin övningsverksamhet och nu tittar berörda myndigheter på hur miljötillstånden ska se ut framöver.

– Försvarsmakten har hemställt hos regeringen att undantas från tillstånds- och anmälningsplikt för sina verksamheter. Där pågår en utredning som borde vara avslutad vid det här laget, men vi har inte sett resultatet av den och vet inte vad den kommer att innebära, säger Karl-Martin Axelsson.

Så har Länsstyrelsen ställt Försvarsmaktens behov mot miljön – se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet