Pelle Sandstrak, Mr Tourette. Foto: SVT

”Måste se människan för den begåvning den har”

Uppdaterad
Publicerad

Pelle Sandstrak drömde om att bli som alla andra. Men det var när han gav upp försöken att passa in som han fick framgång. Nu är han hyllad föreläsare och författare – mer känd som Mr Tourette.

Flygplansbullret är öronbedövande. Pelle Sandstrak sträcker på halsen och spanar ut över flygfältet vid Linköpings flygplats.

– Nu lyfter den! Gripen-planet!

Arbetsmarknaden för funktionsnedsatta

Han blir stående tyst en kort stund.

– Jag behöver flygplansljuden för att få inspiration. För att landa. Landningsljud.

Han skrattar och visar oss vidare in i skrivarlyan.

– Alla sa att jag skulle sitta och skriva vid havet.

Det blev en plats där ingen annan vill jobba.

Diagnos som artistnamn

Ofta framställs det som att en diagnos skulle vara en nackdel på arbetsmarknaden, men för Pelle Sandstrak har det bidragit till hans framgång. Diagnosen är ju till och med hans artistnamn.

– Jag ville ha en reservation så att jag kunde ta ticsen med på scenen. Live. För jag har ingen medicinering mot mina tics och impulser. Det är därför jag kallar det Mr Tourette unplugged.

”Väldigt impulsiv”

Nyckeln är att se det som en tillgång.

– Med tourette och en del andra neuropsykiatriska saker så är man väldigt impulsiv. Om man är fel impulsiv, då blir man en jobbig person. Det är säkert jag också, men på scenen kan jag ta in det och det blir en föreställning av det. Och det är där min stora gåva ligger. Som en musiker som improviserar.

Bullsorterare och begravningsentreprenör

I tv-reportaget här ovanför berättar Pelle Sandstrak hur han fick jobbet som begravningsentreprenör – och blev av med jobbet som bullsorterare.

Fast i ärlighetens namn börjar han bli rätt trött på att prata om det här med Tourettes syndrom.

– Det är det här att bli satt i ett fack som är det jobbiga.

Tredje boken

Han är ju så mycket mer. Författare, entertainer, föreläsare. Pelle Sandstrak har nyligen gett ut sin tredje bok, en av hans böcker ska bli film och nu turnerar han runt i hela Sverige – och Norge – med sina föreläsningar. Han har fans i alla åldrar.

– I Sundsvall mötte jag en fantastisk kille som varit mobbad i skolan. De filmade hans tics och lade ut på youtube. Han försökte nästan ta sitt liv. Och jag blir så jävla ledsen och förbannad. Vi kramades. Han berättade att han har haft mig som förebild i många år.

“De goda exemplen”

Men livet har inte alltid handlat om att skriva autografer och tacka nej till erbjudanden. Som 20-åring hade Pelle svåra tvång och levde som uteliggare och missbrukare. I sina böcker och föreläsningar berättar han om de personer som hjälpte honom på vägen upp.

– Jag tycker det är mest intressant att berätta om de goda exemplen.

Förändrade hans liv

I tv-reportaget här ovanför berättar Pelle Sandstrak vad socialsekreteraren Eva sa som förändrade hans liv.

En diagnos, kunskap, och ett namn på det som är annorlunda, är ofta bra. Men det kan också bli ett hinder, tror Pelle Sandstrak. Om man fastnar.

– Jag får oerhört mycket mejl från personer med diagnoser, kanske fem-sex stycken varje vecka. Det som är viktigt för mig är att man får distans till det här. Att man tar det på allvar, men inte för stort allvar. För då kan det hamna fel.

Försiktig med att berätta

Han tycker också att man ska vara försiktig med att berätta om sin diagnos.

– I dag vet ju de flesta vad adhd, aspeger, tvångssyndrom och tourettes är. Kunskapen är ju där nu. Men bemötandet är fortfarande bristfälligt. En diagnos kan vara bra. Att få ett namn. Men det kan lätt följa en, som en stämpel.

Hans råd till dem som mejlar honom är att försöka gå vidare i livet, att inte älta diagnosen alltför mycket.

– Det var mycket ögon i kors: ”Du har diagnos nu.” Det blir ett slags krigsrubriker. Det är bra att få diagnos, att få en hjälp vidare i livet. Men släpp det sedan! Gå vidare.

”Ville vara vanlig”

Pelle Sandstrak ville bli som alla andra. Akademiker, ingenjör.

– Jag ville vara vanlig. Men vad är det för något? Har du ett vanligt liv? Jag trodde att folk hade vanliga liv, men om man pratar med grannar och bekanta så är det ju ingen som har det.

Slåss för att vara annorlunda

Nu kämpar han inte längre för att bli som andra. Tvärtom slåss han för rätten att få vara annorlunda – med eller utan diagnos.

– Man måste se människan för den begåvning man har. Det är inte på grund av diagnosen. Eller trots. Utan med. Det tycker jag är viktigt att få fram. Det är så jag har fått min framgång i livet.

Se när Pelle Sandstrak visar sin ovanliga skrivarlya i tv-reportaget här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden för funktionsnedsatta

Mer i ämnet