• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Cementa i Slite, Gotland

Din sorterade plast eldas upp på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt DN så är återvinningsföretaget Swerec centralt i vad som sker med plasten. Företaget tar emot 40 procent av alla sorterade plastförpackningar. År 2015 handlade det om 35 000 ton. Enligt avtal skall 80 procent av förpackningarna materialåtervinnas. I stället har 20 procent av all insamlad plast gått till förbränning.

Cementfabriken på Gotland utnyttjar plasten som bränsle. 

– Plasten lämpar sig väl till vår ugn eftersom det ger oss en hög energinivå, säger Anders Jansson, marknadsdirektör på HC Miljö AB, ett dotterbolag till Cementa AB, till tidningen. 

”Inga kommentarer”

Under 2014 och 2015 ska 50 000 ton plast ha skickats till fabriken från Swerec. Företagets vd Peter Håkansson ville inte ställa upp på en längre intervju med DN. Varför en så stor del av den källsorterade plasten hamnar i en ugn på Gotland i stället för i nya produkter säger han så här om: 

– Jag har inga kommentarer runt det. Jag kan inte förklara vad min företrädare gjorde. 

Misstänkt fusk

Det var företaget Förpacknings och tidningsinsamlingen (FTI) som upptäckte det misstänkta fusket. 

– Vi pratar om allmänhetens förtroende. Du står och anstränger dig i köket där hemma och källsorterar. Och sedan så går du i väg och lämnar förpackningarna i olika behållare. Om man då inte känner att det här blir nytt material av det hela, då tappar vi hela trovärdigheten för återvinningen. Det är klart att det är väldigt allvarligt för det svenska samhället som sådant, säger FTI:s vd Kent Carlsson, tilll DN.

Dåligt för miljön

För  varje kilo plast som blir nya produkter så minskar utsläppen av växthusgaser med i snitt 2,7 kilo jämfört med om man nytillverkar.

Norska Grönt punkt har gjort en polisanmälan gällande bedrägeri. Enligt dem så skulle bara 32 procent av den norska och svenska plasten gått till materialåtervinning 2014 och 38 procent  året därpå. Enligt avtalet ska det vara 80 procent. Norge har också stoppat transporterna till Swerec.

Inget val

Hos FTI säger vd:n att man inte har något annat val än att fortsätta samarbetet med Swerec. Det finns enligt FTI ingen annan anläggning att skicka så mycket plast till. Till 2019 ska företaget dock ha byggt en egen anläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.