Linköpings tingsrätt är först i Östergötland att döma någon för överträdelse av vistelseförbud. Foto: Pontus Lundahl/TT

Döms till fängelse – ny lag används för första gången i Östergötland

Publicerad

En man i 20-årsåldern döms för en rad brott som ger honom fängelse i två år. Bland dem döms han för överträdelse av vistelseförbud som tillämpas för första gången i en östgötsk tingsrätt.

Den nya lagen preventivt vistelseförbud trädde i kraft den 1 februari. Vilket ger polisen möjlighet att förbjuda kriminella personer att uppehålla sig i bestämda områden.

Polisen utfärdade ett vistelseförbud mot mannen den 23 april vilket förbjöd honom att vistas i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Men två gånger har mannen överträtt vistelseförbudet, den 23 april och 1 augusti.

Brottsförebyggande lag

När den nya lagen infördes var det för att kunna förebygga brott. Ingen har ännu dömts för brottet i Östergötland. Fram till nu.

Linköpings tingsrätt dömer även mannen för narkotikabrott, misshandel och rån. Straffet blir två års fängelse och den dömde ska därefter utvisas ur Sverige och förbjuds återvända på tio år.

Polisen har utfärdat vistelseförbud för flera individer i Linköping. Se mer i klippet.

Linköpings chefsåklagare Eva Nemec Nordh och lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linköpings chefsåklagare Eva Nemec Nordh och lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström berätta mer om vistelseförbuden. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.