Domen i Högsta förvaltningsdomstolen blir avgörande för framtiden för 100.000 svenska kameradrönare.
En av dem är ett Linköpingsföretag som redan har förlorat många kunder på grund av att länsstyrelsen gett avslag på deras ansökan om tillstånd att filma med drönare.
– Jag vill kunna fotografera hus, naturområden, marker och skog för kunders räkning. Och även privat, till exempel ett fritidsprojekt som går ut på att fotografera alla sjöar i och kring Finspång, det är det slut med nu, säger Per-Olof Edberg till SVT Nyheter Öst.
Får ha kamera på cykelstyret
Domstolen pekar bland annat på att kameran inte manövreras på plats utan att den hanteras från marken. Dessutom kan kameran användas för personövervakning, även om det inte är syftet, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande.
I en annan dom slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att kameror monterade innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre inte är övervakningskameror och därmed inte behöver några tillstånd.
Med övervakningskamera menas en kamera som är uppsatt så att den kan användas för personövervakning och att den dessutom inte manövreras från den plats där den är uppsatt. Kan den riktas mot allmän plats måste länsstyrelsen ge sitt tillstånd.