polisen efter brott i Berga, Peter Svensson avhopparverksamhet Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Svensson har själv lämnat den kriminella miljön och hjälper nu andra att göra det samma. Hör mer om samtalen han får i samband med våldsbrotten i Östergötland i klippet. Foto: SVT

Efter grova våldsbrotten: Ökning av samtal till avhopparverksamhet

Publicerad

I samband med att flera grova våldsbrott har inträffat i Östergötland under våren och sommaren får en avhopparverksamhet allt fler samtal från unga i området som vill lämna den kriminella miljön.

– När det är konflikter så brukar folk också vilja lämna den kriminella miljön, säger Peter Svensson som jobbar på verksamheten.

I år har flera personer mördats i Norrköping, senast i förra veckan. Då sköts även en gängledare till döds i Linköping. I samband med den pågående våldsvågen i Östergötland är det allt fler unga från Östergötland som ringer Peter Svensson och be om hjälp med att hitta en väg ur kriminalitet.

Även sociala insatsgruppen i Linköping och Norrköping, som ansvarar för avhoppare i kommunerna, har fått fler samtal från personer som vill lämna den kriminella miljön.

– Sedan Linköpings kommun har en överenskommelse med polisen har vi tagit in fler som har velat hoppa av. Det är inga större volymer, men det kommer ju med jämna mellanrum, säger Tomas Flygare, enhetschef på social- och omsorgsförvaltningen i Linköping.

”Jobbar inte med grundproblemet”

Peter Svensson har själv lämnat ett gäng, en process som varit lång och krävande. Genom sin verksamhet i Stockholm hjälper han nu andra att göra samma resa, även om han önskar att behovet av sådan hjälp inte fanns.

– Samhället släcker bränder och går på symtomen. Men vi jobbar inte med grundproblemet, orsakerna till varför individer gör det valet och stoppar det redan innan. Vi behöver vara motpolen till gängen, säger Peter Svensson.

Hör honom berätta mer om samtalen han får från Östergötland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.