Lokalpolisområdeschef i Linköping, om banden inom de kriminella nätverken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, om banden inom de kriminella nätverken i staden. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Gängledare sköts till döds i Linköping – tre män anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Mannen låg skottskadad intill en lekplats i närheten av Berga kyrka när polisen kom. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han var en ledargestalt inom Berganätverket och sköts till döds.

Tre män i 20–25 årsåldern har natten till onsdag anhållits skäligen misstänkta för mordet. Alla tre är sedan tidigare kända av polisen.

– Utredningen är i ett tidigt och intensivt skede. Och nu genomförs sedvanliga utredningsåtgärder som förhör och tekniska undersökningar, säger senior åklagare Emma Högström som leder förundersökningen från åklagarkammaren i Linköping,

Gängledare mördad i Linköping

Senast på fredag kl. 12 ska åklagaren fatta beslut om de misstänkta personerna ska begäras häktade eller inte.

Gängledare i Berga

Enligt polisen är det en man i 40-årsåldern som har sköts till döds på tisdagseftermiddagen kl 15. Anhöriga är underrättade. Mannen var ledargestalt inom Berganätverket som i flera år ha kontrollerat knarkhandeln i Linköping.

Polisen fanns även på plats vid sjukhuset för att säkra att personalen där kunde arbeta ostört.

Stort område spärrades av

Den stora polisinsatsen pågick med bland annat drönare och hundpatrull. Det var många personer på platsen och polisen spärrade av ett större område i Berga och även Söderleden stängdes av efter mordet.

– Vi har fått in jättemånga vittnesuppgifter. Området är befolkat och det är mitt på dagen. Många har sett delar av händelsen och har pratat med oss vilket ökar möjligheten att lösa brottet. Det kan finnas personer i brottsoffrets närhet som kan ha information som är av intresse för oss, säger Johnny Gustavsson.

Hjälp av övervakningskameror

– Vi har många övervakningskameror i Berga med omnejd och de hjälper och kommer att hjälpa oss i den här utredningen, det är jag övertygad om säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Kopplas ej till mordet i Norrköping

Polisen utreder dödsskjutningen i Linköping och mordet i Norrköping kvällen innan, som separata händelser.

– Vi ser inget samband i nuläget, säger Angelica Israelsson Silfver presstalesperson vid polisen.

polis vid avspärrning i Berga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En större polisinsats pågick i Berga efter mordet och ett stort område spärrades av. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängledare mördad i Linköping

Mer i ämnet