Daniel Axelsson, chef regionalt it-brottscentrum RC3 och en mobiltelefon med anonymt sms.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är inte nöjda än, men vi jobbar jättehårt, säger Daniel Axelsson, chef för it-brottscentrum RC3 i polisregion Öst. Se hur polisen ska höja sin it-kompetens i klippet. Foto: SVT

Efter NFC-kritiken – så ska polisen tömma telefoner snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har bättre digitala verktyg kommit på plats i polisregion Öst och på fler orter än förut. Det hoppas man ska kapa ledtiderna när det gäller tömning av beslagtagna telefoner i brottsutredningar.

Vilken typ av teknik och programvaror det handlar om vill man dock inte gå in på.

– De är helt enkelt mer avancerade än tidigare. Tekniken går framåt, så då måste de här verktygen som vi gör våra extraktioner (telefontömningar) följa med, säger Daniel Axelsson, chef för it-brottscentrum RC3 i polisregion Öst.

Vill höja it-kompetensen

Polisens behov av tekniska undersökningar i olika brottsutredningar ökar konstant. Nationellt forensiskt centrum, NFC, som har som uppgift att serva myndigheten med olika tekniska analyser, beskrivs oftast som en flaskhals och har återkommande kritiserats för långa väntetider.

Om telefontömningarna går fortare så kan också många brottsutredningar bli klara snabbare. RC3 jobbar nu med att höja it-kompetensen hos utredarna i polisregion Öst.

– Vi vill vara ett stöd i utredningsorganisationen för att effektivisera polisens arbete, säger Daniel Axelsson.

Hör hur polisen går tillväga i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.