Kriminalvårdaren Sara Norling de Brun i en av Skänningeanstaltens dubbelceller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ett av de nybyggda husen på Skänningeanstalten. Kriminalvårdaren Sara Norling de Brun visar en dubbelcell och anstaltschefen Emil Ahlquist berättar om verksamheten och framtiden. Foto: Tobias Holmqvist

Efter rekryteringsproblemen: Nu kan Skänningeanstalten öppnas fullt ut

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande utbyggnaden av Skänningeanstalten går mot sitt slut. Anstalten blir nu den näst största i landet och måndagen den 2 oktober ska de sista byggnaderna fyllas med intagna, personal och olika verksamheter.

Skänninge är en klass 2-anstalt och blir nu landets näst största fängelse med 372 platser. Bara Kumla är större med plats för 529 intagna.

Planen var att anstalten i sin helhet skulle ha varit igång i maj, men svårigheterna med att hitta ny personal satte käppar i hjulen. 

Kraftig tillväxt

Efter en offensiv rekryteringskampanj på både lokal och nationell nivå hittade Kriminalvården arbetskraft till Skänninge i Mjölby kommun. 

I början av året hade anstalten 230 anställda. I dag har personalstyrkan växt till cirka 450 tillsvidareanställda, timanställda och vikarier. Nu söker man ytterligare 100 nya medarbetare under hösten.

– 70 har vi lyckats rekrytera redan nu, så att det ser bra ut, säger Emil Ahlquist, kriminalvårdschef i Skänninge.

21 kriminalvårdare på 69 intagna

Sara Norling de Brun är nyanställd kriminalvårdare sedan årsskiftet och ska börja jobba i det hus som nu är sist ut att komma i drift.  Där kommer 21 kriminalvårdare jobba med 69 intagna som i många fall kommer att dela cell.

Hör henne berätta om utmaningarna följ med på en rundtur i den nya delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.