• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vi kollar in i ekobondens kylskåp Foto: Ulf Persson SVT

Ekologiska bonden äter helst vanlig mat: ”Den är bra producerad”

Publicerad

Lantbrukarnas ordförande i Östergötland, Peter Borring, driver sitt lantbruk ekologiskt. Men när det kommer till att äta då vänder han ekomaten ryggen och väljer hellre vanlig konventionell mat.

– Eftersom jag är ekologisk bonde så borde det väl vara så att jag väljer ekologisk mat. Men nej, jag håller mig till vanlig mat väldigt mycket för jag vet att den är bra producerad, med bra miljöhänsyn och klimateffektivt, säger Peter Borring.

Ekologiskt eller närodlat – vad är bäst?

Margaretha af Trolle, kostchef i Motala kommun, tycker annorlunda:

Motala

– Fast ekologiskt är ju ändå ett snäpp bättre. Dels är det fodret som är utan besprutningar. Sedan är det ju inte alla djur som har det jättebra i Sverige. Man kan ju se bilder på det också från svenska slakterier, säger Margaretha af Trolle.

Ja, eko eller inte? Och vad är bäst, ekologiskt eller närproducerat? Och vad får det kosta?

I klippet ovan kikar vi in i LRF-ordförandens kylskåp och hör hur kostchefen resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet