– Vi producerade faktiskt tio procent av kravgrisarna i Sverige, men nu har vi slutat att producera, säger bonden och fritidspolitikern Jan Arvidsson (C).
Knappa två mil från från kravgården Kalvsjö ligger Motala kommuns centralkök. Här är väggar och hyllor fyllda med diplom, certifikat och andra utmärkelser som ett resultat av kommunens satsning på ekologisk mat. Men inget griskött kommer från den närbelägna kravgården i Kalvsjö.
– Det är väldigt synd för vi har jättesvårt att få tag på svenskt griskött. Vi köper griskött från Finland, säger kostchefen i Motala, Margaretha af Trolle.
– Det ser ju inte ut på det viset att jag som producent kan leverera till en konsument utan jag levererar ju till en grossist, och då blir vi utkonkurrerade, säger kravbonden Jan Arvidsson i Kalvsjö.
Någon direktleverans och smidighet i logistiken finns inte i det här fallet. Mellan Jans gård och Motala är det 16 kilometer, men transporten från gård till butik blir en nätt resa på minst hundra mil.
I klippet ovan ser du grisens långa transport mellan från slakteriet till butikerna.