Se grisens mer än hundra mil långa resa till tallriken Foto: montage SVT

Motala prisas för ekologisk mat – men ekobonde i kommunen fick lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

På Kalvsjö gård norr om Motala lekte tidigare glada kravekologiska grisar ett fritt utomhusliv och i grisstallar med infravärme och mängder med halm och strö. I dag är kultingarna borta, utkonkurrerade av EU-grisar med lägre krav på djurhållning, slakt och medicinering. Samtidigt framstår Motala som bästa ekologiska kommun.

– Vi producerade faktiskt tio procent av kravgrisarna i Sverige, men nu har vi slutat att producera, säger bonden och fritidspolitikern Jan Arvidsson (C).

Knappa två mil från från kravgården Kalvsjö ligger Motala kommuns centralkök. Här är väggar och hyllor fyllda med diplom, certifikat och andra utmärkelser som ett resultat av kommunens satsning på ekologisk mat. Men inget griskött kommer från den närbelägna kravgården i Kalvsjö.

– Det är väldigt synd för vi har jättesvårt att få tag på svenskt griskött. Vi köper griskött från Finland, säger kostchefen i Motala, Margaretha af Trolle.

Jan Arvidsson, ekobonde Motala Foto: Ulf Persson SVT

– Det ser ju inte ut på det viset att jag som producent kan leverera till en konsument utan jag levererar ju till en grossist, och då blir vi utkonkurrerade, säger kravbonden Jan Arvidsson i Kalvsjö.

Någon direktleverans och smidighet i logistiken finns inte i det här fallet. Mellan Jans gård och Motala är det 16 kilometer, men transporten från gård till butik blir en nätt resa på minst hundra mil.

I klippet ovan ser du grisens långa transport mellan från slakteriet till butikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet