• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/Arkiv

Få kommuner närmar sig målet på ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

60 procent av den mat som serveras i kommunernas skolor och äldreomsorg i landet ska år 2030 vara ekologisk. Bara tre kommuner i Östergötland, Motala, Norrköping och Vadstena, ligger idag över rikssnittet på 36 procent ekomat, och där Motala tillhör en av landets främsta.

Motala kommun har gjort sig ett namn i landet när det gäller att servera ekologisk mat inom skola och omsorg. Kommunen är på god väg att nå 60 procentmålet för ekologisk mat, en nivå som alla kommuner i landet ska ha nått år 2030.

– 52 procent av maten som lagas i Motala kommuns offentliga kök är ekologisk, säger kommunens kostchef Margaretha af Trolle.

Få kommuner närmar sig målet

Men än så länge är det få kommuner som närmar sig målet på 60 procent ekologiskt, där rikssnittet i dag är 36 procent. Tillsammans med Motala är det Norrköping med 38 procent ekologiskt och Vadstena med 40 procent som når över rikssnittet.

År 2030 ska 60 procent av maten som lagas och serveras i kommunerna vara ekologisk. En enkät bland Östergötlands kommuner och Gotland visar att den ekologiska maten inte är förstavalet när maten till skolor och äldreomsorg ska komponeras. I stället är det vegetariskt och närproducerat som verkar vara prio ett. Läs mer i faktarutan nedan.

Enkät: Matpolicy i SVT Östs kommuner

– Vi arbetar med recept och menyer för att minska andelen kött, säger man på Gotland.

– Vi har tagit en policy om att köpa närproducerat framåt, och icke satt mål för ekologisk, säger kostchefen i Ödeshög.

– Fokus är mer på livsmedel producerade i Sverige och lokalproducerade livsmedel. Minska på köttet kommer vi med stor sannolikhet att göra, menar man i Norrköping.

Valdemarsviks kommun har som mål för 2019 att öka andelen ekologiskt till 35%. För de närproducerade livsmedlen ligger målet på 40%.

– Mer ekologisk och svensk mat ska det vara framöver. 60% eko till år 2030 och mer självförsörjning, resonerar man i Linköping.

– Vi i Åtvidaberg ligger på drygt 30% ekologiskt och kommer troligtvis att ligga på den nivån framöver.

– Det kött vi köper in i Boxholm ska vara svenskt, helst närproducerat, av god kvalitet. Det är viktigt för oss. Vi lägger mindre vikt på ekologiskt.

Mjölby kommun ska öka andelen ekologiska livsmedel. Vid samma prisbild och kvalitet ska svenska ekologiska livsmedel väljas före svenska konventionella, som väljs före utländska ekologiska livsmedel och i sista hand väljs utländska konventionella livsmedel.

– I Söderköping har vi ett mål för ekologiska livsmedel som ska uppnå till 30% 2017 vilket vi har uppnått. Andelen närproducerad livsmedel och växtbaserade menyer bör öka.

Vadstena kommun prioriterar närproducerat. Vi kommer också att fortsätta köpa ekologiskt. Under 2018 hade vi 22% närproducerat och 36% ekologiskt. Överlag går vi åt mer vegetariskt och prioriterar bättre kvalitet på köttet.

–  I dagsläget ska de närproducerade livsmedelsinköpen i Finspång öka från föregående år. De ekologiska inköpen för 2019 ska vara minst 30%.

– Enligt policyn i Kinda så är det mat som produceras i närområdet och ekologiskt i den mån det finns som ska eftersträvas.

Källa: Kommunernas egna svar i SVT Östs enkät. Frågan har ställts till alla kommuner i SVT Östs område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.