Ellie Stering står bakom sin lilla motorcykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Femåriga Ellie Stering säger att det kommer att gå fort när hon deltar i endurotävlingen Gotland Grand National. Foto: Patrik Widegren/SVT

Ellie Stering, 5, är yngst i Gotland Grand National: ”Kommer att gå fort”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för världens största endurotävling, Gotland Grand National, på en helt ny plats och en helt ny bana. Över 2 500 förare är anmälda och allra yngst är femåriga Ellie Stering från Dalarö söder om Stockholm.

Ellie deltar i klassen ”Guldhjälmen”. Enligt pappa Marcus Stering ser hon fram emot racet. Han berättar att hon tyckte deras mål att hon skulle köra ett varv var lite lågt:

”Va, jag vill köra hur många jag vill”, sa hon då berättar Marcus.

Hon har tränat i en cross-klubb sedan i våras och verkar, just nu, helt biten på motorsport.

– Alltså, hon är fem år, ena dagen är rosa det finaste, andra dagen är det blått som gäller. Men just motorsporten och cross, det är ju den här gemenskapen i depån som hon tycker är så fantastiskt kul, säger Marcus Stering.

För lite mer än ett år sedan fick arrangören beskedet att GGN inte längre kunde köras på Tofta skjutfält. Många trodde att årets tävling inte skulle bli av men efter flera myndighetsbeslut och domstolsutslag är det klart för start på en helt ny plats. Se mer i klippet nedan.

Den delade bilden visar två sektioner. Till vänster syns en brant klippa med ett schaktmaskin som arbetar i bakgrunden. Till höger står två män på ett fält, där en av dem pekar mot något i avståndet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Conny Bohlin från arrangörsbolaget delar av den nya GGN-banan i Hejdeby. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.