– Jag är rädd att Vättern kan bli nedsmutsad. Jag är rädd för konsekvenserna med bullret, det känner vi av där vi bor, säger ombergsbon Kalle Marcusson.
Från början ville Försvarsmakten utöka flygningarna från nuvarande 20 dagar till 80 dagar per år. Efter starka protester minskade man dessa till 50 dagar per år.
Östnytt har gått igenom de synpunkter som kommit in under remissrundan. Privatpersoner, fastighetsägare, naturskyddsföreningar och visingsörådet är några av dem som är oroade över påverkan på turism, fågelliv och naturvärden. Man hyser även oro över att vattenkvalitén ska påverkas av tungmetaller från patroner.
– De säger visserligen att det inte skall bli mer blyutsläpp i Vättern, men jag har inte sett det, och det oroar mig, säger Kalle Marcusson.
Vad det gäller de berörda kommunerna runt Vättern på Östgötasidan, är de överens om att flygningarna inte bör utökas.
– Vi har varit motståndare hela tiden, säger Håkan Jakobson (FP) vice ordförande kommunstyrelsen i Vadstena.
– Vi är negativa och det har vi varit hela tiden, säger Camilla Egberth (S) ordförande kommunstyrelsen i Motala.
– Vi är eniga i vår kommun att det är fel helt enkelt, säger Jonas Andersson (M) ordförande i miljö och byggnämnden i Ödeshög.
Trots den sammantagna inställningen, har endast Ödeshögs kommun lämnat remissvar, där man aktivt säger nej, till försvarets ansökan.
– Det är ingen som riktigt har satt ner foten, möjligen Ödeshögs kommun nu på slutet, annars har man ju inte jobbat samman, säger Kalle Marcusson som tycker att engagemanget från politiskt håll är svagt.
På frågan om varför Motala kommun inte lämnat någon synpunkt svarar Camilla Egberth (S) att kommunen inte haft vetskap om remissrundan. Medan vice ordförande i kommunstyrelsen i Vadstena, Håkan Jakobson (FP) menar att det inte spelar någon större roll.
– Att vi formellt inte har lämnat någon åsikt om detta, spelar ingen roll egentligen, tycker jag. Man vet ju vad vi tycker, säger han.
Totalt har 102 aktbilagor lämnats in till Länsstyrelsen i Västra Götaland, när dessa är granskade ska slutligt beslut tas av miljöprövningsdelegationen.