• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente, P18. Foto: SVT

18:e stridsgruppen överlämnades till Gotlands regemente

Uppdaterad
Publicerad

Det återupprättade regementet på Gotland börjar nu bli komplett. Vid en ceremoni på onsdagen så överlämnade Skaraborgs regemente (P 4) officiellt ansvaret för den 18:e stridsgruppen till Gotlands regemente (P 18).

– Det här är en stor dag för P 18. Den upprättandeprocess som började 1 januari 2018 har nu nått i mål, säger överste Mattias Ardin, chef för Gotlands Regemente.

I försvarsbeslutet 2015 bestämdes det att Gotland skulle få ett permanent förband, utöver hemvärnet. Den 18:e stridsgruppen började sedan rekryteras och utbildas vid Skaraborg regemente P 4 i Skövde.

I november 2018 förklarades stridsgruppen för klar och operativ och placerades på ön. Dock har man fortsatt att tillhöra Skaraborgs regemente.

I samband med ceremonin så bytte stridsgruppen namn till 181:a pansarbataljonen. Foto: SVT

1 januari 2018 återupprättades det nedlagda Gotlands regemente (P 18) som sedan dess rekryterat både civil och militär personal för att helt kunna styra försvarets verksamhet på Gotland.

Vid en ceremoni idag, där bland annat arméchefen Karl Engelbrektson närvarade, så övertog P 18 också ansvaret för stridsgruppen som i samband med detta byter namn till 181:a pansarbataljonen.

– Nu har Gotlands regemente uppfyllt det som skulle göras för den här perioden. Ur det perspektivet så är första delen av upprättandet av Gotlands regemente nu färdig, säger Mattias Ardin.

”Lång resa framför oss”

Men återmilitariseringen av Gotland kommer att fortsätta under lång tid framöver påpekar han.

– Jag ser framför mig att vi fortsätter att utveckla den bataljon vi har här. Att vi får fler funktionsförband såsom artilleri, luftvärn, ingenjörs- och logistikförband. Och inte minst värnpliktsutbildning för att få en fungerande personalförsörjning. Så vi har en lång resa framför oss även om vi nu är klara med den första fasen, säger Mattias Ardin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet